Надал се обяви за ранглиста на базата на 2 години



28-05-2011 20:01 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Рафаел Надал призова ръководителите на световния тенис да променят системата, по която се формира ранглистата, за да могат да предпазят играчите от проблеми от физическо естество.

Според Надал, ако системата се базира не на 1 година, а на 2 предходни сезона, това ще намали напрежението върху състезателите, а освен това ще помогне на играчите с тежки травми да не губят много точки за ранглистата.

"Ако искаме да осигурим по-дълги кариери на играчите, трябва да помислим за съкращаване на календара," заяви за "Ройтерс" шампионът в 9 турнира от "Големия Шлем".

"Решението на проблемите е в това ранглистата да бъде изготвяна на базата на две години. Не само за една," смята Надал, който коментира ситуацията в която бившият номер 5 Хуан Мартин дел Потро трябваше да играе с Новак Джокович още в трети кръг на "Ролан Гарос".

"При сегашният подход с ранглистата, ако се контузиш за 3-4 месеца, това е фатално за теб," смята Надал. Испанецът е част от съвета на играчите, който защитава интересите на играчите от топ 50. Там са още Роджър Федерер, Сам Куери и Фернандо Гонсалес.

На 24 години Надал обясни, че чувства сякаш играе професионално от "100 години". "Знам още няколко играчи, които подкрепят идеята. Няколко наистина важни играчи," загадъчно допълни той.

"Понякога се уморявам непрекъснато да се боря за тези подобрения. Всички споменати промени изискват много време и това ще бъде в полза на бъдещите поколения. Иска ми се да постигна и нещо за моето поколение. В тениса има твърде много интереси и не може просто така да променим календара," отчете още Рафа.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини