Федерер стигна полуфинал на "Ролан Гарос" без загубен сет, предстои класика с Джокович (видео)



31-05-2011 20:37 | Николай Драгиев

Световният номер 3 Роджър Федерер достигна до полуфиналите на "Ролан Гарос" 2011 без нито един загубен сет. Швейцарецът надви с 6:4, 6:3, 7:6(3) ракета №1 на Франция Гаел Монфис след повече от два часа игра.

 

Така в трети пореден турнир от "Големия Шлем" Федерер ще спори за място на финал с Новак Джокович. В този случай залогът ще е още по-голям, тъй като при победа сърбинът ще оглави за първи път световната ранглиста.

В момента Федерер е единственият състезател, който няма загубен сет в Париж. След него е Джокович, който допусна Хуан Мартин дел Потро да му измъкне един сет в двубоя си от трети кръг. За бившия номер 1 това е втори случай, когато не губи сет до полуфинал в Париж след 2005 година. Той стига тази фаза 6 пъти в последните 7 години.

Двубоят на световните номер 3 и 9 се игра при изключително тежки условия заради ветровитото и влажно време над Париж. Федерер имаше проблеми да нагоди играта си към условията, но само в първите 4 гейма. В този период Монфис поведе с 3:1, но много бързо бе наказан. Швейцарецът му даде само един гейм до края на сета за 6:4.

С най-голяма лекота Федерер се справи във втория сет. Въпреки че Монфис успя за втори пореден сет да пробие Федерер, това надали бе утешение, след като той загуби с 3:6 и този сет. Така дори и местната публика не вярваше, че нейният любимец ще успее да обърне Федерер след 0:2.

Финалният сет стигна пълният си формат, след като Федерер пропусна куп възможности за пробив и някакси позволи на французина да се закрепи в мача. Все пак в решителния тайбрек Фед-Експрес дръпна с 6:1 точки, преди да затвори с крайното 7:3.

"Условията бяха наистина трудни, но се радвам че продължавам напред. Винаги съм знаел, че Гаел е много добър играч. Въпреки това винаги играя успешно срещу него," заяви Федерер, който за трети път победи Монфис на "Ролан Гарос" - два пъти на четвъртфинал и веднъж на полуфинал.

"Силно се надявам публиката да ме подкрепя в мача с Джокович. Не за първи път се случва някой да си почива в 4 дни преди полуфиналите, така че това не е ново," коментира Федерер.

Иначе в историята на съперничеството на Федерер и Джокович, швейцарецът води с 13:9 и 2:1 на клей. Джокович обаче спечели последните им три срещи, които бяха през 2011.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини