Величественият Федерер приземи Джокович (видео)



03-06-2011 22:29 | Николай Драгиев

Горещо подкрепян от публиката в Париж носителят на 16 титли от "Големия Шлем" Роджър Федерер демонстрира по впечатляващ начин своята класа и прекъсна серията от 43 поредни победи на Новак Джокович. След 7:6(5), 6:3, 3:6, 7:6(5) Федерер достигна финал на "Ролан Гарос" 2011 със само един загубен сет.

Така швейцарецът ще се опита да спечели 17-а титла от "Големия Шлем". Това той ще може да стори в 23-ия си финал в кариерата, където негов съперник ще бъде другият най-велик играч на нашето време - Рафаел Надал. Федерер прекъсна и неприятната серия без финал в последните 4 турнира от най-престижните в тениса.

За да прибави втора титла към колекцията си от "Ролан Гарос", Федерер ще трябва да стори почти невъзможното - да преодолее Краля на Клея Рафаел Надал, който е бил побеждаван в Париж едва веднъж от 6 участия. Надал е печелил срещу Федерер в Париж 4 пъти, в 3 от тях на финал.

СНИМКИ ОТ МАЧА!

Залогът в неделя ще бъде още по-голям, тъй като Рафаел Надал се нуждае от титла, за да запази първото си място в ранглистата. Така Федерер, който "спаси" Надал с победата си над Джокович, сега може да свали от върха своя добър приятел и най-сериозен опонент през годините.

"Мисля че направих добър подарък за рождения ден на Рафа, който бе загубил от него четири пъти. Цял живот тренирам за подобни мачове," заяви Федерер.

Първият сет на двубоя между Джокович и Федерер бе истинска класика, в която и двамата показаха най-доброто от своя арсенал. Горещо подкрепян от френската публика Федерер още с първите геймове показа страхотно желание за игра. Той пропусна осем точки за пробив само за първите няколко гейма. Нещо повече - Джокович успя да пробие за 4:2. Пробивите не секнаха и швейцарецът изравни до 4:4.

При 5:4 в полза на Джокович, сърбинът пропусна два сетбола, което в крайна сметка се оказа повече от фатално за него. Сетът, продължил 70 минути, завърши логично в тайбрек. Битката в него бе равностойна до 5:4 за Джокович, след което Федерер показа страхотния си форхенд, който му осигури първата част - 7:5 точки.

Само в този първи сет Федерер наниза 23 печеливши удара при 16 за Джокович. Бившият номер сервира с близо 70% първи начален удар и това бе ключово за успеха му.

Окрилен от чудесното си представяне Федерер стигна до убедителното 4:1 във втория сет само за 20 минути игра. Джокович повиши нивото си на игра и това му помогна да предоврати по-тежка загуба на този сет, който в крайна сметка отиде при 6:3 за Фед-Експрес. Любопитното е, че Федерер пропусна цели 11 точки за пробив в този сет.

Третият сет бе изцяло в полза на Новак Джокович. Сърбинът проби от самото начало и задържа до края преднината си. Той се възползва от поредица непредизвикани грешки на Федерер и с много стабилна игра стигна до 6:3 в своя полза, взимайки първи сет на швейцареца в целия турнир.

С равностойна игра и лесно спечелени геймове започна четвъртият сет. Федерер бе блестящ при своите подавания, пласирайки гръмотевични сервиси, които бяха невъзможни и за най-добрия състезател от ретур. Макар и по-трудно Джокович се държеше в резултата, сервирайки втори. При 3:3 и 30:0 за Федерер, дойде може би точката на турнира, в която Федерер спаси няколко топки по виртуозен начин, а накрая завърши с уинър от бекхенд.

Сърбинът поведе с 5:4, след като проби в невероятно дълъг гейм. Федерер обаче спечели първите три точки на сервис на Джокович - 0:40. Ноле спаси две от точките за пробив, но при третата Федерер го закова с перфектен форхенд - 5:5. Публиката в Париж удвои децибелите след това и започна още по-силно да подкрепя бившия номер 1.

При този резултат Джокович направи няколко фамозни отигравания и на два пъти пропусна да пробие за 6:5. Или не толкова пропусна, а Федерер вкара в употреба два чудовищни сервиси. Логично се стигна до тайбрек за втори път в срещата.

В дългия гейм Федерер направи решителната крачка за 4:3 и с два свои начални удара стигна до 3 мачбола. След което реализира с ас своя трети мачбол. Титаничната битка продължи 3 часа и 40 минути игра. Федерер вече има 49 победи на "Ролан Гарос" и само трима души имат повече - Вилас (56), Лендъл (53) и Агаси (51).

Независимо от развоя на финалния двубой - триото на върха ще се впусне в страхотна битка на Уимбълдън, където всеки от тримата ще има шанс да бъде номер 1 след надпреварата в Лондон.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини