Кои са фаворитите за победител в Ролан Гарос 2022



15-03-2022 09:55 | Tennis24.bg

Ролан Гарос е един от най-забележителните турнири в света на тениса. Това е вторият турнир от Големия шлем за годината и единственият в серията, който се играе на клей. Всяка година най-добрите тенисисти в света се срещат във Франция, а феновете с нетърпение очакват да разберат кой ще бъде следващият номер 1.

Съвсем скоро ще стартира именно това събитие. Ролан Гарос ще се проведе между 22 май и 5 юни, когато ще се играе финалът. Не е изненадващо, че водещите онлайн букмейкъри дават най-добрите тенис коефициенти на фаворита за всички времена Рафаел Надал и миналогодишния шампион Новак Джокович. Сърбинът ще се опита да защити титлата си от испанеца, който е печелил Ролан Гарос рекордните 13 пъти от 2005 г. насам. За момента прогнозите дават преднина на Надал с коефициент 2.20, а залозите за Джокович са с коефициент 3.50 (към 10.03.2022 г.).

Рафаел Надал – майсторът на клей
Няма съмнение, че Надал е най-успешният тенисист, когато става въпрос за клей. Повече от половината си титли в Големия шлем испанецът печели именно на Ролан Гарос. Надал натрупва рекордните 13 победи в турнира, повече от всички други в цялата история на състезанието. Също така наскоро той стана тенисистът с най-много титли от Големия шлем в историята. След епичната си победа на Australian Open срещу Медведев, Рафаел Надал притежава общо 21 титли. 

Макар и след серия контузии, 35-годишният тенисист ще бъде мотивиран да покаже превъзходство в любимия си турнир. Именно затова и Рафаел Надал е фаворит за спечелването на Ролан Гарос. 

Междувременно, легендата отвори и свой ресторант в Майорка. Не е изненадващо, че заведението носи името на любимия му турнир Roland Garros. Интериорът силно напомня на комплекса в Париж, а навсякъде са изрисувани портрети на най-емблематичните спортисти в тениса, включително на самия Надал. 

С новото си начинание Рафа показа за пореден път, че има и други ангажименти извън интензивната си тенис кариера. Неотдавна той сподели, че не се страхува да се пенсионира от корта, тъй като има множество други занимания. 

Ще успее ли Джокович да защити титлата
Подобно на Надал, Джокович водеше силна серия в Australian Open.  С общо 9 рекордни титли, три от които за последните 3 години, сърбинът беше готов за нова победа. Невъзможността да участва в турнира беше изключително разочароваща за феновете на тенисиста, но се оказа благоприятна за Надал. 

Ноле беше подготвен да пропусне и откритото първенство на Франция, но за щастие това няма да му се наложи. След загубената титла в Австралия и изпадането от номер 1 в световната ранглиста, сърбинът има още по-голяма мотивация да защити титлата си във Франция. Но последните събития от професионалния му път, както и новината, че се разделя с най-успешния треньор в историята на тениса, накланят везните и прогнозите към Рафаел Надал. 

Преди дни Джокович разкри, че повече няма да работи с дългогодишния си треньор Мариан Вайда. Те са заедно още от 2006г, като за този дълъг период сърбинът успя да постигне 20 трофея от Голям шлем и 85 ATP титли. Според Вайда Джокович приел тежко миналогодишната си загуба на US Open, когато не успя да победи руснака Медведев и по този начин се раздели и с възможността да постигне „Календарен голям шлем“. 

Стефанос Циципас търси реванш
Следващото водещо име в тенис залозите за финала на Ролан Гарос е това на Стефанос Циципас. Той заема третото място след Надал и Джокович, а шансовете му да се изкачи още по-нагоре не са никак малки. След като направи страхотен турнир, гръцкият тенисист Стефанос Циципас беше победен на финала на Ролан Гарос 2021 от Новак Джокович. 

Ударът от поражението срещу номер едно в света бе тежък за Циципас, който след мача направи шокиращо разкритие. „Пет минути преди да изляза на корта, моята много скъпа баба загуби битката с живота“, написа той в социалните си мрежи и получи подкрепата на своите последователи.Циципас беше на път да спечели първата си титла от Големия шлем и е готов за реванш през тазгодишното издание на френското първенство.

Билетите за Ролан Гарос вече са в продажба от 8 март.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини