Уимбълдън 2011: 125 години на изненади



Уимбълдън 2011: 125 години на изненади
Свързани новини
Свързани турнири
Тагове
19-06-2011 21:11 | Николай Драгиев

Авторитетното английско издание "Дейли Телеграф" класира част от най-любопитните и в същото време изненадващи събития, случили се в 125 годишната история на Уимбълдън.


- Загубата на световната номер 1 Мартина Хингис от Йелена Докич през 1999 година.
16-годишната тогава Докич побеждава лидерката в световната ранглиста Мартина Хингис с 6:2, 6:0. Само няколко седмици по-рано бащата на Докич бе арестуван за нарушаване на обществения ред.

- Загубата на Мартина Хингис в първи кръг от Вирхиния Руано Паскуал през 2001 година.

За втори път от общо три години, швейцарката загуби в първи кръг. Световната номер 1 изигра ужасно слаб мач с купища грешки и логично се стигна до загубата от 83-ата в света испанка.

- Защитаващият титлата Лейтън Хюит загуби в първи кръг от Иво Карлович през 2003 година.

Австралиецът стана първият състезател при мъжете, който като действащ шампион губи в първи кръг през Откритата ера. Разбира се Хюит имаше малшанса да срещне в този мач машината за асове от Хърватия, който тогава бе извън топ 200.

- Загубата на двукратният шампион Борис Бекер във втори кръг през 1987-а година.
17-годишният Бекер спечели титлата през 1985-а година, а на 18-години Бекер отново грабна трофея. Година по-късно обаче, германецът загуби във втори кръг от анонимния Питър Дуън. Бекер прие философски поражението: "Загубих тенис мач - това не е война, никой не е загинал."

- Шампионката Щефи Граф отпада в първи кръг през 1994 година.
След този мач "Ню Йорк Таймс" определя случилото се като сензационно. Тогава Граф губи в два сета от американката Лори МакНийл. Така тя става първата действащата шампионка, която е отстранена в първи кръг.

- Носителят на титлата Маноло Сантана губи в първи кръг през 1967 година от Чарли Пасарел.

През 1966 година Сантана става първият испанец, спечелил турнира. Интересното е, че преди това той е коментирал, че "тревата е за кравите". Година по-късно обаче той претърпява тежкото поражение и за първи път шампион е победен в първи кръг.

- Рихард Крайчек шокиращо побеждава Пийт Сампрас през 1996 година и печели титлата.

За периода 1993-2000 година Сампрас записва единствено това поражение на Уимбълдън. Крайчек надиграва Сампрас с 3:0 сета на четвъртфинал и в крайна сметка печели титлата.

- Квалификантът Владимир Волчков стига полуфиналите през 2000 година.
Състезателят от Беларус е извън топ 200, но стига до полуфиналите, където губи от Пийт Сампрас. Той свързва успеха си с гледането на филма "Гладиатор" в няколко случая по време на турнира. "Ръсел Кроу е велик актьор и този филм вдъхнови моята душа," коментира Волчков.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини