Пресиян Коев коментира страхотното представяне на българските таланти на Australian Open



22-01-2023 19:41 | Tennis24.bg

Пресиян Коев пътува от страна на БФТ заедно с българските тенисисти, които участват на първия за 2023 година турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия. Четири българчета се класираха за втория кръг на Australian Open. Пресиян Коев коментира този страхотен успех за сайта на Българска федерация по тенис.

Първи от българите игра Адрияно Дженев. Изключително труден мач и страхотна битка за всяка точка. Адрияно успя да наложи своята воля в тайбрека на третия сет. Всяка една точка беше изиграна на високо ниво и с необходимите усилия, които Дженев трябва да вложи. Адрияно беше по-смел в решителните моменти на тайбрека до 10 точки в третия сет. Този успех беше отразен подобаващо и от сайта на ITF.

След това Елизара Янева победи изключително силов състезател в лицето на Елия Даниълс от Канада, чийто удари бяха не по-леки от тези на момчетата. Елизара успя да неутрализира силните удари с отличен баланс в собствените си удари. Във важните моменти Янева показа, че е по-класната състезателка.

Илиян Радулов елиминира Юта Томида от Япония. Илиян е втори поставен и в тази позиция човек се превръща в цел на всички противници. Те са освободени психически и дават най-доброто от себе си. Така се случи и със тенисиста от Япония, който спечели първата част и във втората имаше няколко критични за Радулов момента. Класата и самочувствието на Илиян обаче дадоха отражение и той спечели втория сет. В началото на третата част Радулов проби на нула и от там нямаше проблем да спечели мача.

Росица Денчева елиминира финалистката от Уимбълдън и №10 в схемата Лука Удварди от Унгария. Роси започна много уверено мача в своя характерен стил. Денчева показа вариативна игра и печелвше точките с технични изпълнения. В края на мача противничката заигра успешно на ръба на риска, но Роси показа страхотен характер и доказа, че е по-добрата на корта.

Йоана Константинова отстъпи на №13 в схемата Рана Стойбър от Великобритания. Стойбър е много класна състезателка с отлична игра на твърди кортове. В началото Йоана беше малко по-притеснена. С течение на първия сет тя заигра по-добре Изоставаше с 1:5 в първия сет, но успя стигне до тайбрек с борба и устойчивост в трудните моменти. Там Константинова поведе с 5:4, но се получи преломен момент и това се отрази на цялата среща.

Истината е, че при много от нашите състезатели имаше напрежение преди мачовете, което е нормално. Все пак те дебютират на турнир от Големия шлем. Усещането е несравнимо. Децата започват да свикват, но това става именно с участието на такива турнири. Този опит за тях е безценен. Позицията в световната ранглиста им позволява да участват и на следващите турнири от Големия шлем. Това, че са петима състезатели от България, има и треньор с тях в мое лице им помага със сигурност. Надявам се, че на турнири в Европа ще има още по-голям екип с тях, а това ще им бъде от голяма полза.

Това, че България има по двама юноши и девойки сред най-добрите 32 е огромен успех. Това се случва за първи път в историята. Надявам се, че в бъдеще това ще се случва по-често и дори ще бъде надградено.

За следващите съперници на нашите:

Илиян Радулов ще играе срещу Тянхуей Чжан (Китай). Илиян загуби миналата седмица от него на турнира в Траралгон. Добър състезател. Никак няма да е лесно, но няколко пъти с Илиян обсъдихме силните и слабите страни на противника. Той е убеден в уроците и поуките от предишната среща. Подготвен е и за провокациите, които правеше Чжан и неговия щаб в предната среща. Радулов е жаден да покаже на китаеца, че е по-добър от двамата.

Адриано Дженев ще играе срещу Зоран Лудоски от Сърбия. Познат състезател. Победата на старта вдъхна сериозна увереност на Дженев. Очаквам Адрияно да покаже най-доброто и да се поздрави с победа.

Елизара Янева ще играя срещу номер 16 в схемата Хаю Конишита от Япония. Позната за нас състезателка. На турнира в Траралгон победи Йоана Константинова. Разнобразна състезателка, която не е типична представителка на азиатската школа да играе предимно от основната линия. Иска да играе повече вътре в корта и обича да използва силата в ударите на противника. Притежава добри удари. Елизара навлиза във все по-добра формя и съм убеден, че ще покажа игра възможно най-близка до сериозния си потенциал.

Най-малко позната за нас е противничката на Росица Денчева - Татум Еванс от САЩ. Има точки за световната ранглиста за жени. Утре ще съберем необходимите данни, за да бъде Денчева максимално конкурентна. Елизара и Адриано играят утре, а мачовете на Илиян и Роси ще бъдат във вторник.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини