Уимбълдън 2011: Шансът на Федерер



21-06-2011 02:33 | Николай Драгиев

Почти на 30 години, в битка с двама по-млади феномени, Федерер пристига на Уимбълдън без да е спечелил титла от "Големия Шлем" в последните пет турнира. Идва ли краят на кариерата му? Едва ли. По-скоро това е най-добрата му възможност отново да спечели един от най-престижните турнири в света.

Той е изиграл 959 двубоя на професионално ниво и на Уимбълдън стартира своя 46-и пореден турнир от "Големия Шлем". 16 от тях той спечели, а в кариерата си е натрупал 60 милиона долара само от наградни фондове.

Преди 125-ото издание на Уимбълдън Федерер се чувства свеж, здрав, уверен, но най-впечатляващото - във върхова форма след "Ролан Гарос". Там той прекрати серията от 43 поредни победи на Новак Джокович и макар да загуби от Рафаел Надал във финала, показа отлично ниво.

"В много добра психическа и физическа форма съм. Все още се чувствам доста млад," заяви Федерер.

От своя страна Джокович започна 2011 година със седем победи общо над Федерер и Надал. Това сякаш оставяше Федерер извън основните сметки в прогнозите на специалистите що се отнася до големите турнири. На "Ролан Гарос" срещу Джокович, Федерер доказа тъкмо обратното, напомняйки че за него часовникът сякаш отмерва времето по-бавно.

Предстоящият Уимбълдън обещава да бъде една впечатляваща борба за надмощие. Надал не е губил от финала през 2007-а година, Джокович е мотивиран да се докаже, а зад тях дебне Анди Мъри, който винаги е заплаха. А колкото до Федерер, то никоя друга настилка не пасва толкова на неговия атакуващ стил. Уимбълдън пък е мястото, където той има шест титли, едва една по-малко от Пийт Сампрас. Самият той нарича това място "Светия Граал" в спорта и го поставя като основната си цел за всяка една година.

Федерер, който печели първата си титла на Уимбълдън през 2003-а година, признава че неговите спомени от детството са свързани със Стефан Едберг и Борис Бекер, които оспорват титлата на Уимбълдън в три поредни финала между 1988 и 1990-а година.

"Уимбълдън е свещено място. Всичко тук ме привлича," откровен е Роджър.

Всеки почитател на играта знае за титлите на Федерер, за неговата грациозна техника и безгранични умения: прецизен сервис, гръмотевичен форхенд, пъргави докосвания и безупречна работа с краката. Най-забележителното в кариерата на Федерер, е неговата необичайна способност да се справя с физическата и емоционална умора, и да продължава да е мотивиран.

Тенис историята е изпълнена с велики играчи, които са се поддали на контузии или на цялостно изтощение. Бьорн Борг изиграва своя последен турнир от "Големия Шлем" на 25 години. Джон МакЕнроу не печели турнир от Шлема след 25-годишна възраст. Рафаел Надал, който през тази година празнува 25-и рожден ден и спечели "Ролан Гарос", отчете в Париж, че сякаш "играе от 100 години" на професионално ниво.

В Откритата ера от 1968 година насам успехите на играчи в напреднала възраст са рядкост. Само 10 души на 30 или повече години, са успели да спечелят турнир от четирите най-важни. Последният бе Андре Агаси, който на 32 години спечели Australian Open.

В своята кариера Федерер е имал няколко значителни проблеми с контузии: травма в глезена през 2005-а година, мононуклеоза през 2008-а година и за последно проблеми в гърба през 2010. За цялата си кариера той се е отказвал едва в един мач. Това се случва, когато е на 16 години в юношески турнир в Белгия. Неговият имунитет срещу контузии е несравним.

"Ако не знаех за какво става въпрос, нямаше да повярвам на това," коментира Агаси, който успя да направи няколко отлични сезона след 30-ата си годишнина. Той обаче преди това си бе взел сериозна почивка извън спорта.

Федерер обаче е планирал своето дълголетие не от вчера. Когато през 2004-а година той оглавява ранглистата, той е искал не просто да бъде велик, а да се задържи на това ниво, повече от всеки друг. Швейцарецът си спомня един негов разговор с фитнес гуруто Пиер Паганини, който се грижи за физическата му форма.

"Трябваше да взема решение. Дали ще се задоволя с две титли от "Големия Шлем", титла от финалния "Мастърс" и първото място в света? Достатъчно ли е за мен или искам да постигна повече?"

"Спомням си, че тогава проведох доста сериозен разговор с Пиер. Винаги сме обсъждали, че ако стигна до номер 1, няма да играя твърде много турнири, тъй като целите ми са дългосрочни. Не исках да преследвам всички възможни титли в краткосрочен план," споделя Федерер.

Всяка година Федерер и Паганини намират време за три двуседмични тренировъчни лагери - обикновено по един през декември, февруари и юли, а понякога и един през есента. Според Пиер Паганини има четири компонента във всяка от тези сесии: почивка и възстановяване (повече време извън корта и след това леки тренировки); сила и издръжливост (упражнения, които не са свързани пряко с тениса); упражнения свързани с тениса (от тренировки с ракета до такива с медицински топки); тенис тренировки.

През последните години Роджър Федерер поставя допълнителен акцент върху коремните мускули заради болките, които има в гърба. Именно тези проблеми той определи като една от причините да загуби миналата година на Уимбълдън. Година и половина след като е включил тези упражнения в програмата си, резултатите са видни. "Сега, близо две години по-късно, усилията ми са възнаградени. Ако гърбът ми остане в това състояние до края на моята кариера, ще бъда много щастлив," разкрива той.

53-годишният Пиер Паганини познава Федерер, откакто той е на 14-годишен талант в швейцарската тенис федерация. Федерер назначава Паганини за личен треньор през 2000-а година. "Роджър е шампион, защото знае как да направлява своя талант," смята Паганини, според който ентусиазмът на неговия любимец е същият като на юноша. "Понякога го наблюдавам и си мисля, че той прави това упражнение за 2756-и път, но изглежда сякаш това се случва за първи път."

Последното ново попълнение към екипа на Федерер е бившият треньор на Пийт Сампрас Пол Анакон. Американецът е привлечен с цел да подобри тактическата подготовка на своя клиент. Той съветва Федерер да бъде по-агресивен и да търси повече излизания на мрежата.

"Пийт беше емоционално изключително уморен в края на кариерата си, физически беше съвсем добре," разкрива Анакон. И добавя: "Роджър все още има енергията на 23-годишен. Той е невероятно позитивен."

Резултатите му от 2004-а година, когато Федерер за първи път стана номер 1, също са изключителни. В този период той има 541 победи и 72 загуби. Това е успеваемост от 88.3%.


Том Перота - Wall Street Journal




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини