Анди Родик – за промените и тайните в началния удар



23-06-2011 14:20 | Станко Димов

Анди Родик ще остане в историята като един от тенисистите, които разполагат с най-добрия сервис. Началният му удар е толкова добър, че му осигури една титла от US Open и 3 финала от Уимбълдън. Когато разполагаш с подобен начален удар и редовно пласираш сервиси със 155 мили/час е трудно да мислиш за промяна. Точно това обаче направи Родик, който от началото на Уимбълдън 2011 не е загубил свой сервис-гейм.


„Просто промених леко хвата при изпълнение на сервис”, разкри Родик след победата над Виктор Ханеску в сряда вечер. „Имах нужда от лека промяна, за да съхраня рамото си от контузии. Мисля, че се получи добре”, сподели американецът.


Странен факт от биомеханиката, който всеки един питчър в бейзбола може да потвърди: няма значение колко хиляди пъти ще извършиш един удар, няма и значение колко добре ще го направиш. С времето може несъзнателно да промениш техниката на удара. И Родик се осъмни, че точно това се е случило с неговия сервис.


„Мисля, че бавно развих един лош навик. Трябваше да се върна назад във времето и да променя нещо, което съм правил цяло десетилетие. Това вероятно е причината да усещам болка в рамото. Затова дойде момент за промяна. При това трябваше да извърша променя без никой да знае, а в такава ситуация трябва да се върнеш към основата на своя сервис, към самото начало. Никога преди не съм мислил, че ще направя каквато и да е промяна на сервиса си”.


Едно е ясно – каквато и да е промяната, тя е ефективна. За два мача на Уимбълдън тази година, Родик не загуби сервис-гейм и допусна само две точки за пробив. Освен това той наниза 45 аса и допусна едва една двойна грешка, печелейки 69.2% от точките след началния удар.


28-годишният Родик е професионален състезател от 2000-та година насам, като в този период от време е изиграл повече от 750 мача. Това означава и много сервиси, особено за играч, който е базирал играта си на началния си удар.


Американецът призна, че отлично е осъзнавал най-голямото си предимство и затова е предприел необходимите мерки.


„Не бях глупав, особено що се отнася до сервиса. Знаех, че това е ударът, около който ще градя кариерата си. За тази цел си наех треньор – Дъг Сприйн. Мисля, че бях на 20 или 21 години, когато го назначих на пълен работен ден при мен. След всеки мач ние работихме върху сервиса, развивахме го и се стремяхме да го  опазим”, разказа Родик.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини