Григор Димитров напусна Уимбълдън след фантастичен двубой с Цонга



23-06-2011 22:47 | Николай Драгиев

Световният номер 19 Жо-Вилфред Цонга победи Григор Димитров с 6:7(4), 6:4, 6:4, 7:6(8) в мач от втори кръг на Уимбълдън 2011. Така французинът, който преди броени дни игра финал в Куинс, сложи край и на второто участие на Димитров в Лондон. Гришо в големи периода от мача показа своя неоспорим талант, но не бе на нивото на Цонга в решителните моменти.

Двамата тенисисти напълно оправдаха доверието на организаторите, които оставиха далеч по именити състезатели на външните кортове заради техния мач. Те демонстрираха разнообразни действия на корта и в не малко случаи предизвикваха бурни аплодисменти от многобройната публика. Плонжовете на мрежата, волетата, минаващите удари, лобовете и други трикови изпълнения, се получаваха от ракетите и на двамата.

В първия сет българинът показа изключително стабилна игра, допусна много малко непредизвикани грешки, а освен това успяваше чудесно да "чете" гръмотевичния сервис на французина. Още с първите си докосвания, Григор показа че се чувства отлично на корта и пласира два изумителни минаващи удари от форхенд, които впечатлиха коментатора на ESPN Джон МакЕнроу.

В течение на първата част Григор пропусна цели 7 точки за пробив, повечето спасени от мощния начален удар на Цонга. В същото време Гришо също се наложи на три пъти да спасява своите сервис геймове. Логично се стигна до тайбрек.

Димитров се възползва от няколко грешки на Цонга и поведе убедително с 6:3 и след това реализира втория си сетбол, отново след форхенд в аут на французина.

С изявите си на корта Димитров заслужи похвали от МакЕнроу, според който българинът наистина има шансове да влезе в световния елит.

За съжаление талант номер 1 на България не успя да задържи по-дълго това си ниво на игра и допусна опитния Цонга да вземе инициативата.

Във втория сет Цонга дръпна с пробив за 2:1, но точно в този момент, заваля дъжд над Лондон и за втори път прекъсна мача. Първият случай бе при 30:30 в първия гейм на мача.

След подновяването Цонга успя да задържи аванса си. Той сервира изключително, а във важните точки успя да бъде по-агресивен. Играта бе напълно равностойна, но все пак опитът натежа, и французинът взе сета с 6:4.

Цонга стигна до пълен обрат, след като отново се възползва от един пробив в подаването на българина в третия сет. Французинът изчисти максимално играта си от грешки, а в същото време се възползва от единствения си шанс да пробие българина. Малко преди това Димитров на свой ред не успя да стори същото и в крайна сметка се озова в ролята на догонващ.

Димитров пласира над 70% първи сервис, но въпреки това подаването на Цонга на прави разликата в мача. Особено драстична бе разликата между двамата при отиграването на важните точки - Цонга бе агресивен, решителен и играеше със самочувствие. Българинът бе пасивен, особено когато бе необходимо да реализира точките си за пробив.

Все пак с първия си пробив в мача, Григор Димитров успя много бързо да поведе с 3:0 в четвъртия сет и давеше сигнали, че може да докара ситуацията до пети сет. Двамата тенисисти направиха няколко великолепни разигравания, с които вдигнаха публиката на крака. При едно от тях двамата състезатели дори се поздравиха за чудесното разиграване.

Тъкмо в този момент, дъждът се намеси за трети път, може би в наистина ключов за развитието на срещата момент. При завръщането на двамата на корта, нямаше и следа от атакуващата и ефективна игра на Димитров. Цонга спечели 5 гейма поред и направи огромна крачка към спечелването на мача.

Особено важна за развитието на мача бе ситуация при 3:3, когато Димитров не успя да спечели първата точка от своя сервис гейм, въпреки че изпълняваше лесен удар над глава до мрежата. Това го пречупи и той допусна пробив на нула.

Драмата предстоеше. Цонга не успя да затвори мача, след като сервираше при 5:4. Нещо повече - той предаде гейма си с двойна грешка, а преди това имаше 2 мачбола. Хасковлията поведе с 6:5 и по непростим начин изтърва два сетбола при сервис на Цонга. Така отново предстоеше тайбрек.

В него българският представител поведе с 2:0 точки, но след това допусна четири в полза на Цонга. При 6:5 за Цонга, Димитров спаси трети мачбол, въпреки че се подхлъзна неприятно, току преди мрежата. При 6:6 възпитаникът на Питър МакНамара направи лека непредизвикана грешка от форхенд и подари четвърти мачбол на Цонга. В последвалото невероятно интензивно разиграване Цонга сам пропиля отличен шанс и резултатът стана 7:7.

Краят на двубоя бе подобаващ. Няколко страхотни разигравания и в крайна сметка Цонга измъкна с 10:8 тайбрека. Той прескочи мрежата и прегърна Димитров пред бурните аплодисменти на публиката, която бе във възторг от видяното.

"Няма лимит във възможностите на това момче," обобщи МакЕнроу след края на двубоя.

"Той игра страхотно. Знам, че ще намери своето място сред най-добрите. Той е бъдещ шампион," допълни Жо-Вилфред Цонга.

За достигането до втори кръг на Уимбълдън Димитров прибавя 45 точки към актива си в световната ранглиста. Това му дава предпоставки да мисли за ново рекордно постижение, в рамките на топ 60.

Оттук нататък пред Гришо остава да се концентрира в сезона на твърди кортове в Северна Америка.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини