Надал за първи път без загубен сет в четвърти кръг на Уимбълдън



25-06-2011 16:41 | Станко Димов

Рафаел Надал гарантира участието си във втората седмица на Уимбълдън, след като се наложи трудно със 7:6, 7:6, 6:0 над Жил Мюлер (Люксембург). Испанецът изпитваше сериозни затруднения в първите два сета на мача, когато изобщо не успя да намери отговор на отличния сервис на 92-ия в света Мюлер. Въпреки това Рафа за първи път достигна тази без да загуби нито един сет в Лондон.

 

В крайна сметка след два тайбрека и протоколен трети сет, шампионът продължава успешно защитата на титлата си. Повече от любопитен ще бъде съперникът на Надал в следващия кръг – това е Хуан Мартин Дел Потро, който се наложи с 3:0 сета над Жил Симон.


Двубоят между двамата започна вчера, но след края на първия сет бе прекратен заради дъжд, а в последствие отложен за днес. Още в петък обаче левичарят от Люксембург показа, че не случайно е побеждавал Надал на Уимбълдън (2005, II кръг). През целия сет Мюлер демонстрира отличен начален удар, с който тотално отчая надеждите на Рафа да влезе в разиграване и да наложи волята си. Нещо повече, в края на сета Мюлер стигна до преднина 15:40 в сервис-гейм на Надал и получи два сетбола, които не успя да материализира. Това му костваше и изоставане в резултата, защото в допълнителния гейм Рафа взе превес – 8:6 точки.


Точно в 15:15 часа днес срещата бе подновена, но сякаш изобщо не бе прекратявана, защото събитията на корта се повториха. Изненадващо или не, 92-ият в света Жил Мюлер продължи да тормози сериозно шампиона. Близо двуметровият състезател изнесе истинска лекция по изпълнения на сервис и отново не остави шанс на Надал да стигне до пробив. Испанецът рядко успяваше да стигне до топката след начален удар на Мюлер, а дори и да го правеше, то не бе с успех.


Така неизбежният втори тайбрек стана факт, а по подобие на първия, Рафа се оказа краен победител – 7:5 точки. Някъде тук Мюлер осъзна, че няма как да осъществи пълен обрат и да поднесе може би най-голямата сензация на Уимбълдън за последното десетилетие. В първия гейм на третия сет Надал най-после стигна до точка за пробив и не сгреши, вдигайки победоносно ръка. В следващите минути до края на срещата Рафа побърза да „довърши” съперника и набързо поведе с 4:0. В крайна сметка испанецът спечели мача и продължава във втората седмица на Уимбълдън.

Впечатляващото е, че Надал направи едва три непредизвикани грешки за целия двубой с Мюлер.


Място там си гарантира и миналогодишният финалист Томаш Бердих. Подобно на първите си два мача, чехът бе повече от изразителен и се наложи с 6:2, 6:4, 6:3 над представителя на САЩ Александър Богомолов. Подобно на двубоя на Надал, този на Бердих също бе започнал вчера и днес се доиграха само 2 гейма, които бяха спечелени от Бердих. В четвърти кръг чехът ще спори Марди Фиш (САЩ, 10).




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини