Българската тенис кралица разплака великата Винъс Уилямс (видео)



27-06-2011 19:32 | Станко Димов

Уимбълдън е турнирът, който България винаги ще свързва с Цветана Пиронкова. За втора поредна година българката се разправя с 5-кратната шампионка Винъс Уилямс, при това повече от категорично. Днес Цвети се наложи с 6:2, 6:3, като по този начин си гарантира място сред най-добрите 8 в турнира.  Нещо повече - на Уимбълдън Цветана Пиронкова спечели толкова мачове, колкото за цялата 2011 досега. На всичкото отгоре Цветана стигна до тази фаза без загубен сет!

От своя страна Цвети Пиронкова победи Винъс Уилямс за трети път в своята кариера. Само веднъж досега състезателка бе побеждавала два пъти поред на Уимбълдън Винъс и това бе нейната сестра Серина.

Светът на тениса видя нещо, което се случва за първи път - и двете сестри Уилямс загуби свой мач на сингъл в един и същи ден.

 

През целия двубой пловдивчанката игра изключително разумно, като търпеливо изчакваше своите моменти, от които извличаше максимума. От своя страна Уилямс едва ли ще иска да си припомня и този двубой с Пиронкова. Цвети нанеси трета загуба на именитата си съперничка, всичките от които в двубои на турнири от "Големия шлем". Двубоят на Централния корт на "Ол Ингланд Клъб" бе изгледан от принц Уилямс и чаровната му половинка Кейт.


Пиронкова започна много спокойно мача и с играта си ясно показа, че далеч не се притеснява от класата и успехите на съперника от другата страна на корта. Пловдивчанката сервираше чудесно и с лекота печелеше сервис-геймовете си, като в същото време търпеливо изчакваше своя момент в подаването на Уилямс.


Първият шанс за брейк се откри пред Пиронкова в шестия гейм. С отличен сервис обаче Винъс спаси положението си. Цвети обаче не се отказа и в същия гейм стигна до втора точка за пробив, която бе реализирана - 4:2. Повела сериозно в резултата българката получи допълнителна доза увереност и до края на сета не загуби гейм - 6:2 след само 29 минути игра!


Черната серия от 5 поредни загубени гейма за Уилямс прекъсна в началото на втората част, когато след няколко грешки на Пиронкова американката най-после спечели подаването си - 1:1. Подобна на първата част Пиронкова отново първа стигна до точка за пробив. След грешка от форхенд Цвети поведе с 3:1 гейма и извървя огромна крачка към крайния успех. В ответния гейм обаче Винъс Уилямс показа част от най-добрите си удари, стигна до първия си брейк-пойнт в срещата и за жалост моментално върна пробива - 3:2.


В шестия гейм, вместо да изравни резултата, Уилямс допусна нов пробив след куп грешки от форхенд, които и костваха нов пасив от два гейма - 4:2 за Пиронкова и сервис на нейна страна. Изключително труден се оказа следващия гейм за Цвети, която трябваше да спасява две поредни точки за пробив. Нашето момиче обаче се справи, след което поведе с 5:2. До края Пиронкова трябваше да вземе само един сервис-гейм и го направи - 6:3 и нова велика българска победа.

Цвети Пиронкова стана и едва петата състезателка победила Винъс Уилямс в три турнира от "Големия Шлем". Другите са Серина Уилямс, Линдзи Девънпорт, Мартина Хингис и Ким Клайстерс, което само показва колко голямо е постижението на българката.


В спор за място на полуфинал Пиронкова ще се изправи срещу 8-ата в света Петра Квитова (Чехия). Това ще бъде трети сблъсък между тях, като до момента Квитова има две победи. Двубоят между двете ще е във вторник от 15,00 часа българско време.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини