Надал спечели бруталната битка с Дел Потро (видео)



27-06-2011 23:24 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Рафаел Надал премина през изключително тежка битка с аржентинеца Хуан Мартин дел Потро, за да достигне до четвъртфиналите на Уимбълдън 2011. Испанецът се наложи след почти четири часа игра със 7:6(6), 3:6, 7:6(4), 6:4. Така Рафа ще спори с Марди Фиш, от който няма загуба, за място на полуфинал.

Двубоят можеше и да няма този изход, след като току преди тайбрека на първия сет, Надал получи силна болка в левия крак. Така и не стана ясно какъв е точният проблем на испанеца, който определи болката като "странна". Превързано бе ходилото му и глезена. В течение на мача и Дел Потро се оплака от проблем в бедрото и също му бе оказана помощ от физиотерапевт.

Въпреки проблемите си и двамата тенисисти показаха невероятна игра през всичките четири часа, задържайки до последно много интензивен ритъм. Похвали заслужава и Дел Потро, който не бе стигал осминафиналите на Уимбълдън досега.

Един от решителните моменти в мача, бе тайбрекът на първия сет. Тогава Надал, който все още бе притеснен дали проблемът няма да го принуди да се откаже, успя с много воля да измъкне успеха с 8:6 точки и поведе с 1:0 сета.

Дел Потро продължи да сервира невероятно във втория сет, а форхендът му нанасяше все повече поражения на Надал. Аржентинецът успя да пробие за 5:3 за първи път в мача и след това затвори с 6:3.

Третият сет както можеше да се предположи се оказа решителен за изхода на двубоя. Въпреки че му бе оказана медицинска помощ, Дел Потро изглеждаше добре на корта, а същото важеше и за Надал, който изглежда преодоля своя проблем.

Без нито една възможност за пробив и пред двамата, логично се стигна до тайбрек. Надал бе безгрешен и се възползва от няколко грешки от форхенд на Дел Потро за 7:4 точки. Испанецът сякаш бе по-агресивен и дори водеше по печеливши удари на Дел Потро - 49 на 35. Нещо, което рядко се случва на световния номер 1.

В шампионски стил Надал издебна един пробив в четвъртия сет и без особени проблеми го задържа за 6:4. След края на мача и двамата тенисисти бяха изпратени с бурни аплодисменти. За цялата среща Надал направи едва 16 непредизвикани грешки при 61 уинъра. Дел Потро също впечатли - 21 грешки и 44 уинъра.

Така за Надал предстои да се изправи срещу Марди Фиш. Американецът стигна до третия си четвъртфинал на турнири от "Големия Шлем". Той се разправи с финалиста от Уимбълдън 2010 Томаш Бердих с 3:0 сета. Интересен факт е, че Фиш спечели най-много мачове на трева през миналата година от всички в АТР - 11.

До момента обаче Марди Фиш, който ще стигне до върховото за него осмо място в ранглистата, не е побеждавал Надал и изостава с 0:5. Два от мачовете са на трева.

Ето как Рафа Надал коментира мача с Дел Потро:

"Това бе много, много труден мач срещу един от най-добрите играчи в света," заяви Надал пред "Би Би Си".

"Не знам какъв проблем имам. Първоначално си мислех, че трябва да се откажа. След това промених позицията, върху пренасям тежестта. Утре ще разбера какво ми има. Не мога да обясня на английски, чувството е странно. При всички положения трябва да мина изследвания," сподели още Рафа.   

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини