Пиронкова приключи мисия "Уимбълдън"



28-06-2011 19:44 | Николай Драгиев

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова приключи участието си на Уимбълдън 2011 с достигане до четвъртфинал. Българката бе отстранена след поражение с 3:6, 7:6(5), 2:6 от световната номер 8 Петра Квитова (Чехия). Това означава, че Цвети която понастоящем е 33-а в ранглистата, ще загуби около 20 позиции, тъй като не защити полуфинала си от преди година.

Пиронкова нямаше особени шансове в първия сет с намиращата се в изключителна форма Квитова. Левичарката от Чехия започна много силно и за отрицателно време поведе с 5:1. Тя засипа Цвети с печеливши удари от всякакви позиции, най-вече от форхенд. Пиронкова върна един пробив в края, но в крайна сметка отстъпи след 3:6.

За целия сет Квитова наниза над 15 печеливши удара при 1 за Пиронкова. Българката така и не успя да намери начин да затрудни Квитова, а също и да изолира бруталния й форхенд. Самата Цвети направи повече непредизвикани грешки само в този сет от целите мачове с Вера Звонарьова и Винъс Уилямс.

Във втория сет Пиронкова успя да сервира по-добре и това й помогна да вземе първите си два гейма на начален удар за 2:2. Въпреки че изоставаше с 1:26 уинъри, Пиронкова се възползва от поредица грешки на чехкинята и дръпна с пробив за 3:2, който след това затвърди.

За съжаление Квитова отново започна безмилостно да намира топката с мощния си форхенд и резултатът бързо бе изравнен за 4:4. Пиронкова стана по-агресивна на корта и започна все по-често да пласира печеливши удари. С много воля тя стигна до тайбрек.

Смяната на полетата дойде при 4:2 за Квитова, която отново пласира няколко топовни удари от форхенд. Това не притесни Цвети, която отново изравни - 4:4. Ситуацията вървеше точка за точка до 6:5, когато Пиронкова получи сетбол и след чудесна защита на българката, Квитова прати топката в аут за 1:1 сета.

За втория сет Пиронкова записа положителен баланс от 8 печеливши удари и само 6 грешки, което бе в основата на обрата. Освен това началният и удар стана по-ефективен, което затрудни максимално Квитова.

Квитова не се притесни от ситуацията и сравнително лесно проби за 2:0 гейма в началото на третия сет. Пиронкова имаше точка за 2:2, но Квитова спаси с ас и след това поведе с 3:1. Малко по-късно, след невероятен гейм и много равностойна игра, Квитова взе втори пробив за 5:2. Цвети бе безпомощна пред невероятно мощните удари на световната номер 8. Със силния си начален удар Квитова приключи срещата с 6:2.

"Много, много щастлива съм, че стигнах полуфиналите. Не знам какво се случи във втория сет. Понякога просто правиш повече грешки. Психически бях затормозена и допуснах грешки.

"Ще дам всичко най-добро от играта ми, за да спечеля титлата," заяви Квитова след срещата, която очаква най-вероятно Виктория Азаренка на полуфинал.

За Цвети Пиронкова остават позитивите от второ чудесно представяне на Уимбълдън след миналогодишния полуфинал. Тя е спечелила 9 от последните си 11 мача в Лондон и вече е определяна от повечето анализатори като "специалист на трева".




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини