Крал Ноле се доближи на победа от върха



29-06-2011 18:03 | Станко Димов

Новак Джокович е първият полуфиналист на Уимбълдън 2011. В зрелищен двубой сърбинът спря устрема на млакода Бърнард Томич – 6:2, 3:6, 6:3, 7:5, като по този начин остана само на мач от първото място в света. Както е известно Джокович със сигурност ще измести Надал от върха, ако се класира за финал на „Ол Ингланд Клъб”.

Така сърбинът достигна своя пети пореден полуфинал на турнир от "Големия Шлем".


Двубоят днес предложи много емоции, а с играта си Томич показа, че не случайно по пътя си в Лондон отстрани играчи като Робин Сьодерлинг и Ксавие Малис.

18-годишният австралиец демонстрира отлично предвижване и стабилна игра от форхенд, но срещу „машината Джокович” това се оказа недостатъчно. В спор за място на финал на Уимбълдън Ноле ще се изправи срещу победителя от мача Роджър Федерер – Жо-Вилфред Цонга. 


Двубоят на Корт №1 започна изцяло по сценария на Джокович, който проби още в първия гейм. В следващите няколко минути Ноле показа отличен тенис, като с втори пробив подпечата успеха в първия сет – 6:2. Любопитно е да се отбележи, че за първия сет Джокович изгуби колосалните 2 точки на свой сервис.


След почивката Бърнард Томич излезе преобразен на корта. 18-годишният тенисист явно осъзна, че няма какво да загуби в този мач и освободи изцяло играта си. Това даде резултат и австралиецът започна да натиска подаването на съперника. От своя страна пък от убийствения сервис на Джокович от първия сет нямаше и спомен. Неизбежното се случи в четвъртия гейм, когато Томич най-после проби и поведе с 3:1, след което с гейм на 0 затвърди солидната си преднина. Няколко минути по-късно тийнейджърът затвори сета с 6:3 и изравни резултата.


Амбициозната и пределно надъхана игра на Томич продължи и в началото на третия сет, когато младокът осъществи ранен пробив. В този момент Джокович изглеждаше доста объркан и сякаш недоумяваше как да се справи със съперника от другата страна на корта. Томич обаче му помогна много. Австралиецът поведе с 3:2 след пробив, но ненадейно допусна огромен срив в играта си. В следващите няколко минути Томич почти нямаше точно отиграване, а опитен вълк като Джокович  не почака за втора покана. Сърбинът не само върна пробива, но до края на сета не сгреши – 6:3.


Драма в четвъртия сет не липсваше. Хванал инерция от предходния, Ноле поведе с 2:0. Томич обаче му отговори подобаващо и моментално изравни – 2:2. И когато сетът отиваше към логичен и заслужен тайбрек, Джокович показа малко магия и взе превес. В ключов момент сърбинът пусна невероятна къса топка от бекхенд, която дори и за бързоногия Томич бе невъзможна за връщане.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини