Класика: Мъри срещу Надал в спор за финал



29-06-2011 21:06 | Станко Димов

Рафаел Надал продължава успешно защитата на титлата си от Уимбълдън. Испанецът се класира за полуфинал, след като спечели двубоя си с първата ракета на САЩ Марди Фиш – 6:3, 6:3, 5:7, 6:4. Това беше шести сблъсък между двамата, а Рафа продължи 100%-ия си актив от победи срещу американеца. В спор за място на финал световният номер 1 ще се изправи срещу местния любимец Анди Мъри, който се справи сравнително лесно с Фелисиано Лопес.

 

Британецът се наложи с 6:3, 6:4, 6:4. Той впечатли с отличния си начален удар, като за целия двубой даде само две точки за пробив на съперника, които обаче бяха спасени с вещина. Благодарение на успеха Мъри се класира за трета поредна година на полуфинал на „Ол Ингланд Клъб” и запали още повече „Мъри Манията”, която тресе Острова в последните дни. Нещо повече, Мъри намира място на полуфинал в 5 от последните 7 турнири от  "Големия Шлем".

 

Надеждите на местните фенове са именно шотландецът да прекъсне дългата пауза без шампион на сингъл при мъжете за Великобритания (последният британец, спечелил трофея е Фред Пери през 1936 година).


Надал, който в началото на седмицата изправи на нокти феновете си заради болежки в крака в мача с Дел Потро, днес показа отлично физическо състояние и успешно премина поредния си тест. След няколко пробива в първия сет Рафа взе превес – 6:3. Марди Фиш, който по принцип се слави със стабилния си начален удар, в началото действа нервно и допусна много грешки, особено след втори сервис.

 

След почивката американецът подобри леко представянето си, но Надал издебна своя момент за пробив и с лекота поведе с 2:0. Третата част на мача започна с ранен пробив за световния номер 1, но Фиш показа здрави нерви и отговори моментално, като на свой ред поведе в резултата. В следващите няколко минути двамата взимаха сравнително лесно подаванията си, като по всички личеше, че ще гледаме тайбрек.

 

При 6:5 в своя полза Марди Фиш стигна до преднина 40:15 и два сетбола. Американецът пропусна първия, но с мощен форхенд по правата не остави шанс на съперника и при втория опит затвори сета – 7:5. В четвъртата част Надал отново взе ранен пробив, като този път не допусна изненади и до края на мача бе безмилостен – 6:4 и място в Топ 4 на турнира.


Последната крачка пред Надал за участие на финал в „Ол Ингланд Клъб” се казва Анди Мъри. До момента двамата са се срещали 15 пъти, като испанецът има записани 11 победи. Два от сблъсъците са били на Уимбълдън, като и в двата случая победител излиза Надал.


За последно Надал и Мъри спориха отново на полуфинал в турнир от Големия шлем – на „Ролан Гарос” преди няколко седмици. Въпреки оспорвания мач в Париж, световният номер 1, записа чиста трисетова победа.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини