Шарапова срещу Квитова на финала на Уимбълдън 2011



30-06-2011 18:41 | Станко Димов

Мария Шарапова срещу Петра Квитова. Това ще бъде финалът на Уимбълдън 2011 в схемата при жените. След като по-рано през деня Квитова се справи с Виктория Азаренка, примера й последва и Мария Шарапова, която почти не срещна проблеми в двубоя си със Забине Лизицки – 6:4, 6:3.

 

По този начин рускинята си гарантира място на финал на Уимбълдън за втори път в кариерата си. Първият бе през 2004-та, когато едва на 17 Маша вдигна трофея. Ако в събота спечели финала, Шарапова ще се изкачи до третото място в ранглистата на WTA. Въпреки изразителния успех днес, Маша показа доста колебания, особено при свой сервис, допускайки 13 двойни грешки.


Забине Лизицки започна впечатляващо мача и след ранен пробив поведе с 3:0 гейма. Нещо повече, и във втория си сервис-гейм Шарапова имаше сериозни затруднения и трябваше да парира точка за 0:4. Все пак рускинята се справи и не допусна нов пробив, който до голяма степен щеше да предреши сета.


Рускинята бързо се съвзе и на свой ред проби, след което изравни резултата 3:3. В деветия гейм Маша стигна до втори ключов пробив, който и бе напълно достатъчен да затвори сета – 6:4. Любопитното е, че само в първата част рускинята допусна цели 6 двойни грешки.


Вторият сет започна по ужасен начин за Забине Лизицки, която само в рамките на един гейм допусна 2 двойни грешки и логично бе пробита. От нататък Шарапова свърши останалото. Опитната рускиня отлично усети, че сега е моментът да довърши започнатото и не пропусна. Нещо повече, Шарапова нанесе втори пробив, с който поведе с комфортното 3:0. От тук до края на срещата за хубавата Маша бе детска игра да гарантира мястото си в съботния финал.

 

В спора за отличието Шарапова ще се изправи срещу Петра Квитова. До момента двете са играли само веднъж – на твърдите кортове в Мемфис миналата година, където без особени проблеми Шарапова се налага в два сета.


Любопитното е, че до момента в кариерата си Шарапова има изиграни 4 финала в турнири от Големия шлем, като е спечелила 3 от тях. Единствената загуба в подобен финал е регистрирана от „обичайната заподозряна” Серина Уилямс (Australian Open 2007).




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини