Мечтан финал на Уимбълдън: Надал срещу Джокович (видео)



01-07-2011 21:40 | Станко Димов

Уимбълдън 2011 ще има мечтан финал в схемата при мъжете. За трофея ще спорят шампионът и актуален водач в света Рафаел Надал и бъдещият №1 Новак Джокович, който ще стъпи на трона на ранглистата в понеделник. Суперсблъсъкът стана фант, след като Надал се справи в 4 сета с местния любимец Анди Мъри – 5:7, 6:2, 6:2, 6:4. Шотландецът отмъкна първата част на мача, но след това изгледа от близо рецитала на Надал. Успехът бе 20-ти поред за Рафа на кортовете на „Ол Ингланд Клъб” и му осигури място на 8-ми финал за сезона (3 титли и 4 загуби).

 

Освен това Надал ще запише пети пореден финал на Уимбълдън (бел.ред: пропусна турнира през 2009-та заради контузия). Любопитното е, че всички поражения във финали тази година са нанесени от Новак Джокович. От своя страна домакините ще продължат голямото чакане (78 години), преди да видят свой представител на финал в турнира.

 

„Да се класирам отново на финал на Уимбълдън е сбъдната мечта за мен”, сподели Рафа след срещата. „Съжалявам за Анди. Според мен той също заслужаваше да играе на финал. Пожелавам му всичко добро до края на годината и на US Open. Днес играх много добре, показах най-добрия си тенис. Само така можех да победя Анди Мъри. Той е голям шампион. Единственият начин да се справиш с него е да вкарваш фантастични удари. Това и направих днес”, каза още шампионът.


Двубоят на Централния корт започна много равностойно, като двамата опоненти сравнително лесно печелеха сервис-геймовете си. Мъри впечатли с мощен начален удар, като набързо наниза няколко аса.

От своя страна Рафа почти нямаше директно спечелени точки от сервис, но въпреки това бе достатъчно стабилен в подаването си. Буквално в последния възможен момент единия от двамата се пропука. Това бе Рафаел Надал. Шампионът сервира за място в тайбрек, но така и не достигна до него. След пробив в 12-ия гейм, след точно 54 минути игра, Мъри поведе със 7:5.


Началото на втория сет бе огледално на първия. Безпроблемни сервис-геймове за двамата полуфиналисти, гарнирани с ожесточена борба на нерви. Трябваше да минат повече от час игра, за да се добере Рафа Надал до първата си точка за пробив. Испанецът демонстрира отлична концентрация и се възползва – 3:2. От тук до края на сета играта на местния любимец претърпя сериозен срив, а шампионът не почака за втора покана – 6:2.


Серията от поредни геймове за Надал продължи и в третия сет, който започна с ранен пробив за испанеца и преднина 2:0. Това обаче не бе най-лошата новина за Мъри, защото неговият противник вдигна значително нивото си на игра и взе тотален превес на корта. Последва нов пробив и отново преднина – 6:2.


Надал продължи да доминира на корта и започна фантастично четвъртия сет – с пробив, след което с лекота поведе с 2:0. От тук до края испанецът съхрани подаването си, като по този начин се поздрави с крайната победа.


В неделния финал срещу Джокович, Рафа ще търси четвърта титла за годината. Ако спечели турнира, той ще запише за трети път в кариерата си дубъл „Ролан Гарос”-Уимбълдън в рамките само на няколко седмици.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини