Откровението на Надал



02-07-2011 14:18 | Станко Димов

Ако посетите някой от най-скъпите ресторанти в Уимбълдън, през 13-те дни в които се провежда турнира, е твърде вероятно да попаднете на някой, даже няколко от играчите. Ако влезете в местния супермаркет е твърде вероятно да попаднете на Рафал Надал, в момента в който испанецът пазарува пресни плодове, зеленчуци и риба, за да приготви вечеря за своето семейство.


„Имам собствена теория”, обяснява Надал. „Ако водиш нормален живот и се движиш по улиците нормално, то тогава хората ще те възприемат като такъв и по-малко ще те притесняват. Но ако излезеш някъде с охрана, или нещо подобно, то тогава със сигурност ще спечелиш вниманието на тълпата, която ще вижда, че там нещо се случва. Затова е по-добре човек да живее нормално. Ходя да пазарувам в супермаркета редовно. Ако не го правя аз отиват приятелката ми или майка ми”, споделя откровеният Рафа.


Едва ли можем да се сетим за знаменитост от този калибър, който да показва повече скромност от Надал. За разлика от останалите състезатели, които са окупирали тузарските хотели в Лондон, Рафа е наел къща, в която е настанил цялото си семейство. Всяка свободна минута испанецът предпочита да прекарва с близките си. Именно затова, когато има пауза в сезона, Надал винаги се връща в Майорка, където е със семейството и приятелите си.


„За мен семейството и приятелите са много важни”, споделя Надал. „Ако си от малък град, всичко е по-лесно, по-ясно. Аз съм от Майорка, от едно малко село, където цялото семейство е около мен. Не само майка ми и сестра ми, но и братовчедите ми, чичовците ми, всички. Ние сме много сплотени. Когато съм у дома виждам цялото си семейство”.

Идеята да се наеме къща, където Рафа да е с цялото си семейство, предлага мениджъра на играча Карлос Коста. „За първи път опитах през 2006-та година, оттогава никога не съм се връщал в хотел на Уимбълдън”, признава Надал. „С условията и времето тук мисля, че е огромно предимство, ако си наемеш къща, която да е само на няколко крачки от „Ол Ингланд Клъб”. В Ню Йорк например няма начин да го направиш. На „Ролан Гарос” – може би. В Австралия сме много близо до тениса. Тук обаче е различно. Трафикът е много сериозен, а освен това дъждът също създава проблеми. Определено Уимбълдън е различен.


През последните 5, 6 месеца съм бил само една седмица у дома. Затова да бъда в една къща с близките ми е много важно, това прави нещата малко по-лесни. Понякога е добре когато не си в хотел. Аз например обичам да стоя на дивана и да гледам телевизия. В хотелите разполагам с големи стаи, но обикновено там съм сам. Тук съм в къща и има много хора около мен. Това повече ми харесва. Не обичам да стоя сам, обичам да има хора наоколо”, споделя Надал.

 


Тенисът никога не напуска мислите на Надал, но той се радва много и на възможността да води нормален живот. „Много обичам да готвя. Правя салати, готвя си риба, паста, месо. Много обичам да правя паста. Качеството на британските супермаркети е добро, но може би има разлика между рибата тук и рибата в Майорка. Единия ден тук има прясна риба, на другия сьомга или риба тон. Малко е различно, защото в Испания познавам всички риби и знам коя ми харесва и коя не.


Готви ли чичо Тони някога? Не, никога! Аз не готвя за него, защото той е на специална диета. Диетата му е такава, в която се яде постоянно. Преди да вечеряме той яде, след като вечеряме изяжда още 100 неща.


Кой мие съдовете след ядене? Тук вече малко се затруднявам. Оставям на Тони да почисти нещата. Имаме съдомиялна машина. Аз готвя, после тя мие”, разказва Надал.
След вечеря е време за телевизия. „Гледам много спортни канали. Тук разполагаме със сателитна чиния и хващаме много канали със спорт. Не разбирам много крикета. Много е статичен. Като бейзбол е. Обичам спортовете, в които има повече движение. Обичам много голф. Не разбирам крикета и затова може би не оценявам колко е труден, за разлика от голфа. Сега започват много турнири по голф, което е добре за мен. Ще мога да гледам голф в следобедните часове”.


Рафа признава, че намира за какво да се скара с чичо Тони почти всеки ден. „Ние разговаряме за тенис, за футбол, за живота и за каквото се сетите, но не всичко виждаме еднакво”. Въпреки това, взаимното уважение между двамата е очевадно. Тони, бащата на Надал – Себастиан и третият брат – Мигел Анхел, споделят семеен бизнес в Майорка. Всички братя обаче са съгласни, че ангажиментът на Тони е да съпровожда Рафаел Надал по пътя му. Семейните ценности са нещо, което е на огромен почит във фамилията Надал.

 

Имало ли е случаи, в които Рафа не е съгласен по въпроси, свързани с тениса, с Тони? „Вярвам му, защото той е моят треньор и трябва да вярвам в него. Мисля, че винаги съм слушал много, при това много хора и разбира се моят чичо е сред тях. Понякога не съм съгласен с някои неща, но ако ми каже да направя нещо на тренировка винаги го слушам, без значение дали съм съгласен с него или не. Вътрешно може и да не съм съгласен, но по-важно е какво се случва навън, какви са резултатите”.


Тони Надал е един от малкото треньори, който аплодира съперниците на Надал, когато те направят някой добър удар. Неговият племенни одобрява категорично това. „Ако някой направи наистина добър удар, то тогава най-нормалното нещо е да получи аплодисменти. Точно това и прави Тони. Не мисля, че това ми оказва каквото и да било влияние”, признава Надал.


„Много хора мислят, че турнирите са като живота. Аз обаче не мисля така. Обичам да побеждавам, обичам да се състезавам и до последния си ден на корта ще давам всичко от себе си, но това което се случва извън корта не трябва да засяга това, което се случва на него. Когато с някого сме на корта се опитваме да даваме най-доброто от себе си, за да победим. Но когато мачът свърши не пречи да сме близки приятели”, каза още Надал.


Тези негови думи реших да оставя за заключителни, защото пазарската му чанта все още беше празна, а в къщата го чакаха няколко гърла, които трябваше да нахрани.

 

По материал на Пол Нюман, Уимбълдън.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини