Повече от финал: Надал или Джокович е №1?



03-07-2011 03:08 | Николай Драгиев

Най-вълнуващият турнир в света ще предложи оптималния завършек на тенис маратона от Лондон - сегашният и бъдещият лидер в световната ранглиста Рафаел Надал и Новак Джокович в епична битка, която ще сложи своеобразен край на първата половина от 2011-а.

Както Джон МакЕнроу заяви, именно този сблъсък ще отговори на въпроса кой е №1 в света на тениса, а не компютърните програми, на които се базира ранглистата.

От една страна Новак Джокович с невероятните 47 победи и 1 загуба изглежда като най-заслужения водач. Но, ако Рафаел Надал спечели титлата на Уимбълдън, той ще е спечелил 5 от последните 6 турнира от "Големия Шлем". И въпреки това ще бъде номер 2 според системата?!

Стига Надал да грабне третата си титла от Уимбълдън, той ще си върне първото място в ранглистата и без игра на 8-и август, тъй като тогава Джокович ще загуби 500 точки. Статистиката също подкрепя испанеца - 16-11. Освен това той никога не е губил в 3 от 5 сета срещу Джокович. 5-0 в турнирите от "Големия Шлем" и 1-0 за Купа "Дейвис".

Всички тези статистики обаче са трудно съпоставими с формата на Джокович през 2011-а година. Сърбинът е спечелил 7 от последните 9 мача с Надал, а през тази година го стори 4 пъти поред във финали и то в категорията "Мастърс 1000", където Надал е най-добрият въобще в историята. Победа на Джокович би нанесла пореден тежък удар върху самочувствието на Надал, който и без това понесе трудно предишните поражения. На хард и клей Ноле взе превес над Краля на червената настилка, но дали ще може да продължи това и в най-важния мач в своята кариера?

"Този мач е наистина важен за мен. Никога не съм мислил, че ще играя пет финала тук," заяви Рафа, която е в серия от 20 поредни победи на Уимбълдън. "Вероятно Новак е подобрил малко играта си в защита от предходни години, но за мен той няма слаби места. Най-доброто му качество е, че взима топката много рано. Това е много трудно. Роджър също го прави добре."

"Различно е да играеш с Надал на турнир от "Големия шлем", защото става въпрос за 3 от 5 сета. Трябва да си в перфектна форма, защото всички знаят, че той е най-добре подготовен физически. Аз съм готов и пределно мотивиран. Това е моят първи финал на Уимбълдън. Винаги съм мечтал да спечеля тук. Това би било най-голямото ми постижение. Просто, защото това е Уимбълдън," заяви претендентът Джокович.

И така - днес ще разберем кой е най-добрият играч за момента в мъжкия тенис и кой ще се окичи с титлата от Уимбълдън. И това ще стане в пряк сблъсък, както подобава да бъде в съперничеството на големите шампиони.

Началото е 16,00 часа българско време.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини