Анализът на Борис Бекер преди финала на Уимбълдън



03-07-2011 04:11 | Николай Драгиев

Борис Бекер, "Дейли Телеграф"

Да, всички вече знаем, че Джокович ще бъде новият номер 1 от понеделник, независимо какво се случи във финала на Уимбълдън. Но нека само погледнем примерът с Каролина Вожняцки, а също и други състезателки при жените в последните години, за да разберем че лидерът в ранглистата не е задължително най-добрият в света.

Ако Надал спечели днес и грабне две поредни титли от "Големия Шлем", той ще си върне статуса на доминиращата сила при мъжете. Той вече е печелил последователно "Ролан Гарос" и Уимбълдън два пъти. Това е невероятно постижение и Рафа за пореден път се доказа на всички настилки.

Джокович от своя страна не може да не е доволен, че с победата над Цонга си осигури първото място в света. Не забравяйте: по този начин той осъществи детската си мечта.

Инстинктът ти в подобен момент е да се втурнеш да купонясваш. Джокович обаче не може да си позволи да губи своята концентрация, особено преди мач с Надал. Анди Мъри е последният пример затова.

С играта, която показва Джоквич, той ще започне мача като фаворит, най-малкото заради резултатите му през годината - победи Надал в техните последни четири мача.

В тази ситуация напрежението ще бъде върху Надал. Той е този, който трябва да мисли върху своята игра и да намери решения на въпросите, които Джокович му задава на корта. Разиграванията от основната линия винаги са били голямата сила на Рафа, но сега изглежда че той не може да преодолее Джокович.

Движението по корта на сърбина е извънредно добро и той стига до всяка топка. Тревата ще ограничи възможността му да приплъзва, но той все пак стига до точното място навреме.

И въпреки това никой не може да си позволи да отписва Надал - човекът, който е в серия от 20 поредни победи на Уимбълдън. Той изглежда имаше притеснения заради крака си в понеделник, но на полуфиналите не показа признаци да има болка.

Независимо от проблемите, които Джокович му постави през годината, Надал все още е състезателят с най-устойчива психика. Те не са се срещали на турнир от "Големия Шлем" и ще бъде интересно дали Надал ще успее да вдигне нивото си на игра. Рафа има нужда да сервира добре, да бъде агресивен и да търси завършващия удар във всяко разиграване. Срещу Мъри Надал направи 7 непредизвикани грешки, но срещу Джокович това няма да е достатъчно.

Със сигурност това ще бъде класически двубой. Нито един от двамата играчи не е истински тестван от началото на турнира. Те дори не са участвали в петсетов двубой.

В момента Джокович е в такава позиция, че може да намери начин да победи всеки съперник. Изпитах същото през 1989-а година, когато спечелих Уимбълдън, US Open и Купа "Дейвис". Понякога излизаш на корта и дори не знаеш как и защо играеш толкова силно. Победите се превръщат в навик, без дори да мислиш.

Ето защо аз залагам срещу действащия шампион, въпреки всичките му невероятни качества. Моята прогноза е за Джокович в пет сета.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини