Надал лети 207 места с победа в Мадрид, играе заедно с любимия Реал довечера



Надал лети 207 места с победа в Мадрид, играе заедно с любимия Реал довечера
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
30-04-2024 07:00 | Tennis24.bg

Златка Замова, Мадрид, специално за Tennis24.bg

Петкратният шампион на Мутуа Мастърс турнира в Мадрид Рафа Надал надигра трудно Педро Качин (Аржентина) с 6:1, 6:7 (5:7), 6:3 в битка, продължила над 3 часа, за да стигне осминафиналите. Днес съперник ще му бъде 30-тия в света чех Иржи Лехечка, а двубоят около 22,30 - 23 ч. ще съвпадне точно, когато любимият отбор на испанеца Реал Мадрид ще се сбори с Байерн Мюнхен на “Алианц арена“ в първи полуфинал за Шампиопнската лига.

Рафаел, навършващ 38 лета през юни, дойде резервиран и без особени очаквания в Каха Махика на един от любимите си турнири, няколко пъти подчерта пред медиите, сред които и Tennis24.bg, че идва да изпробва тялото и усещанията си в състезания след година и половина възстановяване от контузии.  

“Устисках, не се нараних, но да видим утре сутринта как ще се събудя. Чака ме тежък съперник с потентно подаване и качество. За мен е нова стъпка.. дано съм в състояние да се състезавам. – призна Рафа. - Трябва да приемаш нещата позитивно. Искам да прогресирам и да се състезавам, наслаждавам се и не обичсм да губя!“

Надал взе първия сет за 50 минути. 29-годишният Педро, 91-ви в ранглистата на АТП и идващ с 15 поредни загуби, затрудни Матадора в седмия гейм, във втората част с добра защита го накара да греши и проби, дръзна да дръпне 2:0 и 4:1. Аржентинецът знаеше как да се противопостави, инструктиран от треньора си Алекс Коретча - бивш номер 2 в света, спец на червено, носитен на “Купа Дейвис“ с Испания и познаващ отлично Рафа като негов капитан в тима и също тв-коментатор. 

Централният корт “Маноло Сантана“, независимо от работния следобед, отново бе пълен, 12 000 неистово подкрепяха най-големия испански тенисист в историята, от което той се и нуждаеше. Климатични промени усложняваха двубоя – от слънчево топло време през вятър, студ и тъмни облаци. 

 Рафа се бореше както само той може, макар късметът да убягваше – мрежата или Педро връщаха къса топка в полето му, сервиса се колебаеше, безпощадния форхенд излизаше леко в аут... Шестият гейм вдигна морала и скоростта му, уморяваше съперника, форхендът стана летален и стигна обрат за 5:5, спечелвайки третия шанс за пробив, след като Педро се бе измъкнал с форхенд по права и перфектен смач, но сбъркал къса и сервис. 

Аржентинецът накара Надал да страда, размени пробив и минипробив в тайбрека, но го измъкна! Напрежението и навъртяния километраж му скъсаха обувката, сприрайки мача, Рафа се бе развихрил повеждайки 2:0 в решителния, докато публиката се забавляваше с песни в негова чест и мексикански вълни по трибуните. Аржентинецът натисна за 2:2, но Рафа бе убедителен и не изпусна победата. 

“Можех да спечеля втория сет и да не играя три часа, но така стана, приех предизвикателството, спечелих и съм щастлив! – призна носителят на 22 титли от турнири на Големия Шлем (14 от Ролан Гарос!). - Първия сет бе доста удобен, после той си вдигна нивото. Трябваше да вземам бързи решения как да реагирам и в третия успях да бъда непредвидим - нещо ново и за мен, защото досега бях известен с предвидимостта, стъбилността си. Вкарах повече драйв по права, което му бе неудобно, накарах го да играе, спечели ми тайбрека на втория сет, но в третия успях и е позитивно, щом ти се получат нещата.“

Рафа подари фланелката на съперника си Педро, изпълнявайки мечтата му. После бе поздравен от инфанта Елена, сестра на крал Фелипе Шести, прати поздрави на баща им Хуан Карлос (краля-баща в изгнание в Дубай), после прегърнат от съпругата Чиска и малкия прохождащ син. Пред медиите бе спокоен, доволен от възстановяването: 

“Реалността ми е неизвестност, отдавна не съм играл с натоварване от поредни дни мачове. Да изиграя тук четири е страхотна новина за мен, преди месец почти не можех да сервирам, падах от младежите в академията ми в Манакор, Майорка, не знаех ще мога ли пак да се състезавам в официален турнир...  Така че, без да се напрягам, проверявам дали тялото ми издържа тези малки натоварвания, ден след ден, седмица след седмица и малките стъпчици напред ме правят щастлив! Оттам трябва да се възстановяват автоматичност. скорост, качество и това става с мачове, победи.. 

Мисля, че съм изградил кариерата си, оценяйки малките неща, печелейки самоувереност с ежедневния труд и игра, и опитвайки отново!“ 

При появата си снощи, Надал изглеждаше ядосан, разбирайки след мача си решението да играе по време на важния мач на Реал Мадрид, но подтисна всичко и публично заяви, че вероятно е най-разумния час (около 22,30 - 23 ч) с оглед на дългия му двубой с Качин и нуждата от възстановяване. 

Призна че предпочита да играе на затворен покрив заради атмосферата на централния корт, понякога отблясъците от слънцето по металните части на централния корт му пречели на доброто виждане.

Рафа стартира турнира като 512-ти в ранглистата на АТП, с трите победи (50 точки) прелита 207 места напред (на номер 305) и има реален шанс да се завърне в Топ 100, а при титла (1000 точки) дори сред 50-те. 

Екзекуторът на Григор Димитров от турнира Якуб Меншик се отказа при 0:1, 1:6 срещу швейцареца Ужер-Алисим вероятно с болежки и отпадна.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини