Абсолютният №1 в света Новак Джокович спечели Уимбълдън



03-07-2011 18:36 | Николай Драгиев

Новак Джокович спечели за първи път Уимбълдън и вече има три титли от "Големия шлем". Сърбинът победи настоящия номер 1 и защитаващ титлата си в Лондон Рафаел Надал с 6:4, 6:1, 1:6, 6:3. Така Уимбълдън за първи път от 2002-а има шампион различен от Надал и Роджър Федерер. Освен всичко Новак Джокович вече има 50 победи в последните си 51 мача.

Подобно на бокса, където в един мач се определя "абсолютният" шампион в отделните категории, така и Джокович и Надал трябваше да решат кой е най-заслужилият званието "номер 1 в света". Освен това от понеделник Джокович за първи път в своята кариера ще оглави ранглистата.

С победата си над Рафаел Надал, Джокович доказа че е исторически най-трудният съперник на испанеца. Той вече има 12 победи от 28 мача помежду им и пет поредни. Никой друг състезател няма повече от 8 успеха над Краля на клея. Освен това никой не е надигравал Надал 3 пъти в един сезон.

СНИМКИ ОТ ФИНАЛА!

Първият сет започна изключително равностойно. Още в първия гейм Надал показа, че смята да бъде много агресивен и закова два уинъра от форхенд. Въпреки това той не успя да стигне до точка за пробив. Ситуацията на корта вървеше гейм за гейм. Особено впечатляващо бе, че Надал вкара 89% първи сервис до 4:5 в полза на Джокович. Тогава испанецът трябваше да сервира за оставане в сета. Още два първи сервиса и резултатът бе 30:0. Тогава най-силното оръжие до момента на Надал отказа. Без първи сервис, Джокович по впечатляващ начин обърна гейма и взе първия сет - 6:4.

Статистиката отчете, че Джокович направи едва 2 непредизвикани грешки за целия сет и 9 печеливши удара. Надал пък направи цели 5 грешки - с две по-малко отколкото допусна в целия си мач с Анди Мъри в полуфиналите.

Сърбинът се възползва от психологическия срив при Надал след загубата на първата част и нанесе решителен удар и на старта на следващия сет. Той проби след изумително разиграване на мрежата за 2:0. Джокович продължи да доминира и тормозеше със своя ретур Надал, което му донесе втори пробив и крайното 6:1.

Джокович, който от понеделник ще оглави световната ранглиста, печелеше над 70% от дългите разигравания над 5 удара. Освен това от края на първия сет започна да сервира още по-успешно и това максимално затрудни Надал. Статистиката показваше, че Джокович е губил само 1 мач на "Голям Шлем", когато води с 2:0 от общо 80 срещи.

19 гейма след началото на мача Рафаел Надал все пак успя да пробие Джокович, който най-после започна да греши повече. Матадора поведе с 3:0 в третия сет и това даде надежди на феновете му, че може да обърне развитието на срещата. Надал продължи да притиска Джокович и само за 30 минути спечели с 6:1, за да вкара мача в четвърти сет.

Още в първия гейм на четвъртия сет Надал стигна до точка за пробив и по всичко изглеждаше, че е на път да обърне напълно развитието на срещата. Джокович не само спаси критичната ситуация, но веднага проби на свой ред за 2:0. За да подкрепя Джокович, на трибуните в Лондон бе сръбският президент Борис Тадич, който бурно се зарадва след тази ситуация.

При този резултат Джокович сервираше за 3:0, но отново Надал стигна до точка за пробив. И успя да я реализира не и без помощта на мрежата, която направи неговия ретур неспасяем. Шампионското завръщане на Надал обаче приключи при 3:4 в полза на Джокович. Тогава сърбинът стигна до 3 точки за пробив и реализира втората след необичайна грешка на Рафа. Предстоеше му най-трудният сервис гейм в кариерата му. Той обаче се справи и затвори мача с 6:3.

Така Джокович прибави към двете си титли от Australian Open и тази от Уимбълдън. Той вече има 3 победи и 2 загуби във финали на турнири от "Големия шлем". Освен това той стан първият сърбин с титлата от Уимбълдън.

Рафаел Надал пък загуби едва третия си финал на турнири от "Големия шлем" от 13 възможни. Всичките му загуби са на Уимбълдън - две от Роджър Федерер и вече една от Джокович. Това означава, че в следващите месеци трябва да видим какъв ще бъде отговорът на 10-кратния носител на титли от "Големия шлем".

ВИЖТЕ 25-ТЕ ЛИДЕРИ В РАНГЛИСТАТА В ОТКРИТАТА ЕРА!

СНИМКИ ОТ ФИНАЛА!

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини