Новата ера започна: Дойде времето на Новак Джокович



04-07-2011 15:49 | Станко Димов

Вече е официално. Лицето на мъжкия тенис вече е друго. Новак Джокович е новият крал, след като победи Рафаел Надал на финала на Уимбълдън, за да вземе първата си титла от „Ол Ингланд Клъб”. Нещо повече, това беше пета поредна победа на Ноле над Рафа за последните 7 месеца.


Тази година е годината на Джокович. Той спечели 8 от 9-те турнира, в които участваше, в това число 7 последователни, записвайки 43 поредни победи. С победата си на Уимбълдън в неделя той направи постижението си 50-1 (победи загуби).


Джокович вече има спечелени 26 титли в кариерата си, 3 от които са от "Големия шлем" – Australian Open 2008, 2011 и Уимбълдън 2011. Сред сериозните му постижения е и триумфът за Купа „Дейвис” в края на миналата година.


Ноле е роден на 22 май 1987-ма година в Белград. Той говори 5 езика и с лекота може да бъде успешен скиор или футболист. Започва професионалната си кариера през 2003-та година.


От тази сутрин, след 8 години в професионалния тенис, той стана първият сърбин в историята, който оглавява ранглистата на ATP, слагайки край на хегемонията на Роджър Федерер и Рафаел Надал.


В продължение на 4 години Джокович беше някъде наоколо, гледаше от близо съревнованието между Федерер и Надал и търпеливо стоеше на третата си позиция в света. Сега обаче той не само е новият №1, но и ще бъде лицето на световния тенис в идните години.


В момента Джокович олицетворява мечтата на всеки един маркетолог, защото се явява смес от най-доброто между Федерер и Надал. Той не само разполага с физическа сила и всички технически елементи, които са необходими на един голям шампион, но в същото време умее отлично да привлича  вниманието върхи себе си.


Да вземем пример с Australian Open в началото на годината, когато танцува на корта с хореограф от местното шоу “Dancing with the Stars”. Или пък на турнира от „Мастърс” сериите в Маями през март, когато организира футболен мач, средствата от който отидоха в полза на пострадалите от земетресението в Япония.


То този момент обаче Джокович не беше любимец на спонсорите, тъй като често се показваше като незрял човек. Джокера редовно се снимаше в шантави реклами, или с облечен с комични дрехи имитираше своите колеги. Нещо, което не се харесваше особено много на останалите играчи в тура.


През тази година обаче Новак остави играта му да говори за него. И той го направи със спечелването на Уимбълдън, при това побеждавайки Рафаел Надал, за пети пореден път за сезона, но за първи в турнир от Големия шлем. При това на финал – това е моментът за смяна на ерата, за новото поколение. Това е ключов момент в кариерата на всеки атлет.

 

Джон МакЕнроу интервюира Джокович след финала на Уимбълдън и това интервю даде отговор на въпроса защо сега е дошло неговото време. МакЕнроу го попита какво е променил в играта си, за да може сега да изпълни целите си. Ноле отговори, че промените в самата игра са нищожни, но разликата в психологическо отношение е огромна. Сега той е много по-зрял. Това му помага, да прескочи поставената летва.


И може би наистина само това липсваше на Джокович – психическата издържливост, увереността. Казват, че тенисът е 75% психика. Въпреки това обаче почти всички се ориентират към физическите умения. Той разбра, че за да се справи с Надал, трябва да е готов да тича повече от него и да удря топката повече от него, при това в 3 сета, не в 2. Разбра, че трябва да притежава психическата сила да не губи концентрация в продължение на часове на корта, когато се изправи срещу безмилостния Надал.


Увереността и психическата сила е нещо, което великите във всеки един спорт притежават. Все още е прекалено рано да казваме, че Джокович ще се нареди сред най-великите или да правим подобни прогнози. Сега Надал и Федерер са №2 и №3 и се извисяват сериозно над всеки един зад тях в ранглистата. Рафа е спечелил 4 от последните 6 турнира от Големия шлем, но Ноле намери начин да го победи. Освен това Федерер изглежда е към края на кариерата си, което ни дава предпоставки да говорим за една нова ера.

 

Карлос Торес, колумнист





Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини