Какво трябва да промени Надал, за да победи Джокович



09-07-2011 13:52 | Станко Димов

Рафаел Надал е изправен пред едно от най-големите предизвикателства в кариерата си, опитвайки се да се пребори с Новак Джокович за първата позиция в света. За тази цел обаче испанецът има нужда от план и от промени в играта си, ако иска да запише по-добри резултати срещу сърбина в сравнение с двете победи от последните им 10 срещи. Рафа е изключителен играч, но срещу Джокович малкото му недостатъци в играта се оказаха фатални.


Промяна №1: Да бъде по-агресивен на втори сервис


На финала на Уимбълдън срещу Джокович, Надал спечели едва 8 от разиграни 18 точки на втори сервис. Средната скорост на втория сервис на испанеца варира от 86 до 92 мили в час (138-148 км/ч). Най-бързият втори сервис на Матадора е 95 мили, или 153 км/ч. За сравнение скоростта на втория сервис на Джокович е 88-95 мили в час, или 142-153 км/ч. Най-бързият му втори сервис пък е 103 мили, или 166 км/ч.


Срещу Джокович, вторият сервис на Надал трябва да бъде пласиран с по-голяма скорост и сравнително по-разнообразно. Бекхендът на Джокович е много силен, много постоянен, особено когато сърбинът знае къде ще бъде пласиран вторият сервис на Надал.
Когато загубиш повече от 50% от точките след втори сервис срещу Джокович в 4 от последните 5 мача, то е време за промяна.


Промяна №2: Да извади Джокович от мислите си


Надал е в състояние да победи всеки един играч от тура, което ясно се вижда от резултатите му срещу най-добрите тенисисти в света. Но както той самият наскоро призна, когато срещу него е Джокович, то у Рафа не се вижда същата вяра и увереност, че ще спечели мача. Преди срещата им на Уимбълдън Джокович говори за важността от предишните 4 победи над Рафа. Ноле знае, че може да победи Надал и знае, че е нанесъл щета по най-силното оръжие на испанеца – увереността му.


Промяна №3: Да избягва дългите разигравания срещу Джокович


В 24-те дълги разигравания на финала на Уимбълдън, които се проточиха в 10 или повече удара, Джокович спечели 15 от тях! Надал трябваше да се задоволи само с 9. Ноле се възползва перфектно от подобни ситуации и просто изчаква леко по-къса топка от Надал, за да стане агресивен и да атакува. Освен това Джокович много добре удря топката рано, като по този начин противодейства на топ спина на испанеца, неутрализирайки едно от най-силните оръжия на Рафа.


Един от най-значимите статистически факти от финала на Уимбълдън е свързан с непредизвиканите грешки. 15 за Надал срещу 12 за Джокович. Като цяло не трябва да се прави драма от тази бройка, но изключително рядко се вижда Надал да греши повече от съперника, при това в турнир от Големия шлем. Справка – последният мач, в който Рафа е допуснал повече непредизвикани грешки от съперника си е четвъртфинала на Australian Open 2011 срещу Давид Ферер, когато Матадора видимо не бе в оптимално състояние.


Един от най-големите проблеми на Надал е, че Джокович може да върне точно толкова топки, колкото Надал изстреля. Сърбинът демонстрира страхотна игра в защита, като от своя страна принуждава Рафа да търси повече агресия и линиите, което често му носи грешки. Рафа трябва да вземе надмощие още от първите удари, в противен случай става пряк свидетел на уникалната игра в защита на Джокович.


Съгласни ли сте с мнението на журналиста Джейсън Оси? Къде според вас се крие ключът към успеха на Рафа в мачовете с Джокович? Споделете мнението си!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини