Тенисът и семейният пример



15-07-2011 15:36 | Николай Драгиев

Така е устроен човешкият живот, че за децата е напълно естествено да вървят по стъпките на своите родители. А също така и на други роднини, стигнали до успехи в своето поприще. Така са се появявали знаменити династии. Има много примери затова сред цирковите артисти, актьорите в театъра и киното, а също и сред спортистите. При атлетите на високо ниво това е особено валидно. За децата е от изключителна важност, когато видят със собствените си очи примера на своите роднини. Така волю-неволю, те се приобщават към спорта. И тенисът не прави изключение.

Безусловно, най-известното спортно семейство е това на Рафаел Надал и неговият чичо Мигел Анхел Надал. Мигел Анхел е легенда в испанския футбол и по-специално на Барселона. Той е бил шампион на страната пет пъти, носител е на Шампионската лига през 1992-а, участник на три световни първенства. Надал-старши е сред най-добрите защитници в състава на легендарния отбор на Барса, изграден от Йохан Кройф. Разбира се към днешна дата Рафаел Надал е доста по-успешен от своя чичо и спокойно се нарежда сред най-добрите в историята на тениса.

Добър пример в това отношение е и най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова. Нейните родители Кирил и Радосвета са се посветили на водните спортове. Кирил, който е треньор на Цвети, е бивш шампион на страната в академичното гребане, а Радосвета в плуването. Великолепната физика на Цветана също се дължи на спортната натура на нейните родители.

Роднини на двамата най-добри френски тенисисти - Гаел Монфис и Жо-Вилфред Цонга също са спортисти. И ако чичо Руфен Минфис няма особено успехи във футбола, то Дидие Цонга, който е баща на Цонга, е бил национал на Конго по хандбал. Братът на Жо пък е баскетболист.

Други двама популярни тенисисти - Микаел Лодра и Анди Мъри също могат да се похвалят с успехи на техни роднини във футбола. Бащата на французина има записани три мача за легендарния френски клуб Пари Сен-Жермен. Рой Ърскин, дядото на Мъри, има от своя страна мачове в първата шотландска лига. Той обаче никога не играе за грандовете Рейнджърс или Селтик.

Дядото на Ърнест Гулбис пък е доста успешен баскетболист. Той е печелил три пъти Купата на европейските шампиони между 1958-1960. Гулбис-старши дори стига до националния отбор на СССР.

При жените семейният пример е не по-малко интересен. Така е и при световната номер 1 Каролина Вожняцки. Нейният баща Пьотър е бивш футболист, а сега по неговите стъпки върви й братът на Каро - Патрик. Още по-успешна е тяхната майка - Анна, която е националка на Полша по волейбол.

Още по-впечатляваща визитка имат родителите на Ким Клайстерс. Майката на Ким Елс Вандекетсбек е известна гимнастичка, печелила белгийския национален шампионат. Бащата на Лео Клайстерс пък е повече от успешен футболист, участвал в един от най-силните периоди за белгийския футбол изобщо. Той е играл в Мехелен, Лиеж и други силни отбори. Той умира от рак през 2009-а година. Самата Клайстерс заявява, че има бързите крака на баща си и е взела пластичността от майка си.

Друг пример е семейството на Вера Звонарьова. Нейният баща Игор се е занимавал с хокей на лед, а майка й Наталия Бикова с хокей на трева.

Майката на Надя Петрова - Надежда Илина пък е повече от успешна състезателка по лека атлетика.

Още повече успехи имат родителите на Светлана Кузнецова. Майка й Галина Царьова е шесткратна шампионка на света в колоезденето. Тя е поставила 20 световни рекорда в своята кариера. Бащата Александър Кузнецова е известен треньор в Русия.

Бащите на Бояна Йовановски и Андреа Петкович също са спортисти. Зоран Йовановски е играл футбол, а таткото на Петкович е играл тенис и дори има два мача за купа "Дейвис".

Любопитен факт е, че бащата на шампионката от "Ролан Гарос" Ли На е известен бадминтонист. Самата Ли На е започнала кариерата си тъкмо с бадминтон.

Две от най-известните семейства в тениса безспорно ще останат тези на Марат и Динара Сафини и Серина и Винъс Уилямс. Всички представители на тези фамилии са стигали до първото място в световната ранглиста. Всички без Динара са шампиони от турнири в "Големия шлем".




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини