Ще има ли спад при Рафаел Надал след загубата на Уимбълдън?



16-07-2011 12:14 | Станко Димов

Само преди 7 месеца, в навечерието на Australian Open изглеждаше така, че Рафаел Надал крачи уверено към четвъртата си поредна титла от "Големия шлем".  Неговият най-голям конкурент Роджър Федерер имаше спад в играта, а останалите не показваха тенис от нивото на испанеца. Какво се случи няколко месеца по-късно? Надал не доминира толкова явно в мъжкия тенис, а дори не е на върха на ранглистата.

След като загуби финала на Уимбълдън се породи въпросът дали няма да видим спад в кариерата на Надал.


Предпазване от контузии
Стилът на игра на Надал е може би най-изморителният в историята на тениса. Контузиите вече ограничиха потенциала му в някои от турнирите от "Големия шлем" в предходните години. Сезон 2011 не прави изключение. Двете титли от Шлема, които не взе тази година, малко или много бяха поради контузии.


Много играчи могат да спечелят титла от четирите най-престижни, ако не са на 100% физически готови, но това не важи за Рафаел Надал. За да се справя с топ играчите, Рафа има нужда всичко в играта му и тялото му да работи на 100%.


През последните години испанецът игра много тенис. Той не си взе достатъчно време за почивка и спечели много, много срещи. Определяно навъртя и сериозен километраж. Печеленето на всяка точка по този начин обаче не му помага.


Разбира се, че е невъзможно да предскажем колко често и кога Надал ще се контузва, но това определено е нещо, за което трябва да се притеснява. През следващите години за него ще бъде добре да намалява броя на турнирите, в които участва.



Твърди кортове и тревни кортове
След като спечели US Open 2010 изглеждаше така, сякаш Надал е намерил правилния път да се справи с постижението на Федерер от 16 титли от Големия шлем. С мачовете от сезон 2011 до момента обаче, Рафа се върна към началните години на кариерата си, когато печелеше титли предимно в сезона на клей. Той вдигна трофея от „Ролан Гарос” за шести път в последните 7 години, но за сметка на това не сполучи в опитите си на Australian Open и Уимбълдън.


Джокович е в мислите на Надал
След като загуби от Джокович на Уимбълдън, Надал претърпя пето поредно поражение от сърбина за 2011 година, при това всичките на финали. Определено Джокович е в мислите на испанеца.


За да бъдеш голям шампион в тениса трябва да си не само физически, но и психически устойчив. Проблемът на Надал с Джокович е идентичен с този на Федерер, когато играе с испанеца през последните години. Всички те имат сходни черти що се отнася до таланта, затова техните мачове се решават в повечето случаи от психика.
Джокович имаше нужда от доста години, за да свали от върха Федерер и Надал. Сега обаче и на двамата ще им бъде трудно, да се справят със сърбина.



Невъзможността да дублира титли от Шлема извън „Ролан Гарос”
Ако изключим „Ролан Гарос”, Надал никога досега не е печелил турнир от Шлема в две поредни издания. Като добавим към този факт появата на голямата сцена на Новак Джокович, този неприятна статистика за Рафа е малко вероятно да се промени. Имаше възможност да го направи на Уимбълдън тази година и бе големият фаворит за трофея, но загуби от Ноле.


Нещо повече, до момента в кариерата си Надал е играл общо два финала на твърди кортове - в Австралия и Ню Йорк, и за него изглежда така, сякаш е трудно да стигне мача на титлата на твърди кортове.


Изчистването на всички „проблеми” трябва да започне с ума на Надал. В момента той е №2 в света и трябва да се справи с уверения Новак Джокович, ако иска да се подобри  рекорда на Роджър Федерер.



Все пак: Не изключвайте възможността да стане най-великият
Въпреки всички изброени проблеми на Надал, не трябва да го отписваме за евентуално негово възраждане. 10-те му титли от Шлема го извеждат сред елита за всички времена в този спорт. Освен това доминацията му на „Ролан Гарос” дава всички предпоставки да застигне 16-те титли на Федерер, а дори и да го задмине и да стане най-успешният в историята.


Освен това трябва да погледнем и в мотивацията на Надал. Той никога не дава даром дори точка на съперника си, като в допълнение на това излиза на корта всеки път с нагласата само и единствено за победа.


US Open 2011 ще бъде важен за Надал и от гледна точка на това как испанецът ще превъзмогне загубата в Лондон. Ако Рафа успее да защити титлата си в Ню Йорк, то той ще притежава 5 от последните 7 трофея от "Големия шлем".

Алекс Сандерсън




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини