Кой се грижи за "Australian Open"



Кой се грижи за "Australian Open"
Свързани турнири
20-12-2009 01:08 | Станко Димов

Преди 16 години, за организацията на един от четирите тенис-турнира от Големия шлем Australian Open, отговаряха едва четирима души. В далечната вече 1993-а година, 23-годишният американец Джим Къриър победи шведската тенис легенда Стефан Едберг на финала при мъжете, а 20-годишната югославянка Моника Селеш спечели третата си поредна титла при жените, побеждавайки голямата си съперничка Щефи Граф.

Настоящият генерален мениджър на Tennis Australia Сара Клемънтс бе от тези четири човека тогава. „Ниe бяхме отговорни за всичко, за играчите, спонсорите, техническия персонал, медиите и още куп неща”, припомня си Клемънтс. „Бяхме само четирима, но се справяхме с всичко, буквално тичахме без спиране три седмици”, допълва тя.

 Но сега, 16 години по-късно, броят на хората, които организират един от най-престижните тенис турнири достига 140 души. За двете седмици, в които се провежда надпреварата, над 4000 хиляди души ще се трудят на и около кортовете в Мелбърн. Сара Клемънтс и нейният екип ще бъдат отговорни за абсолютно всичко около турнира. Екипът на чаровната дама има задачата да организира всичко около работата на медиите, графикът за тренировките, пресконференциите и всичко останало.
Екипът на Клемънтс има задачата да се грижи всяка година за около 20-ина нови инициативи, но това не е трудна задача според нея – „В момента в работния ми лист има записани около 77 задачи”, смее се тя.

От тази година настилката  на кортовете в „Мелбърн Парк” бе сменена, а това също бе една от задачите на въпросния екип. Зеленият цвят на кортовете бе заменен със син, а настилката „Rebound Ace” бе подменена с „Plexicushion”. Изградена бе огромна зона за хранене, която трябва да обслужва над 500 000 тенис фена всеки ден, магазин на „Найки”, детска зона за децата, докато техните родители имат удоволствието да се наслаждават на тенис от най-висша класа. Едно от най-големите задължения на Клемънтс е да осигури „безшумната” организация на турнира, която да задоволи всеки каприз на гостите на „Мелбърн Парк” и да не им даде поводи за недоволство. „Нашата работа е зад кадър, тя остава невидима за обикновения фен. Ние трябва да направим така, че всеки от тях да изпита удоволствие от присъствието си в Мелбърн”, твърди Клемънтс.

Една от следващите цели на нейния екип е изграждането на нови кортове за подготовка преди турнира, както и построяването на нов ресторант за тенисистите.
„Промените са хубаво нещо и аз съм най-големият им защитник, защото няма как да имаме успех, ако не се променяме и развиваме. Промените обаче трябва да бъдат много правилно и внимателно направени, което изисква те да бъдат точни и навременни”, завършва дамата, за която не е проблем да движи организацията на такова голямо събитие, като част от екип с 4 или 140 човека.


23 януари 2008 г. "Таймс"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини