Тодор Попов за „Човекът – тенис” д-р Тодор Тодоров



13-10-2011 16:29 | Николай Драгиев

Отиде си един изключителен човек. Всички го наричаха „Човекът – тенис”!  Доайен на този спорт у нас, дългогодишен член на комисията за юношески тенис към “Теnnis Europe” /Европейската тенис асоциация/, капитан на националния отбор за Купа "Дейвис", преподавател в Националната спортна академия, доктор Тодоров оставя трайна следа в целия български спорт.

Свързва целия си съзнателен живот с любимия тенис, като още от 1930 г. /едва 9- годишен/ хваща ракетата. Състезател /над 10 г. в десетката на най- добрите  у нас/, след това капитан на отбора на България в Световното отборно първенство за мъже, със своята интелигентност и общуване на няколко езика, с професионализма си, той е уважаван от най- високите ръководители на европейския и световния тенис. Личните му контакти и сърдечно приятелство с едни от най- големите тенисисти, треньори и функционери дълги години помагат на българския тенис.

Всеотдайната му и безкористна служба на любимия спорт доведе в България първия професионален мъжки турнир в бившите социалистически страни –„Волво Гран при” през 1980 г.. Учредител е и несменяем директор на мъжкия турнир „Академик”, женския „Витоша Ню Отани” с награден фонд 100 000 долара, включен в световната верига „Вирджиния Слимс”, последвалите „Сателитни вериги” и др. Дългогодишен председател на тенис клуб „Академик” и учредител на „Тенис- ски- голф клуб”-а  в София.

Успоредно със спорта, доктор Тодоров развива и успешна научна кариера. Дисертационният му труд „Морфологични и функционални изменения в горния крайник у високо квалифицирани тенисисти”  е преведен и издаден във Франция. Има множество публикации за детския тенис, началните уроци, физическите упражнения и възстановяването.

В последните години доктор Тодоров написа луксозно издадените книги за историята на тениса в България, за развитието на световия тенис и др. Със сигурност са останали започнати и недовършени негови анализи за съвременния тенис и спомени във връзка с годишнината от създаването на Българската федерация.

„Докторът”, както всички го наричаха, бе изключителен човек и верен приятел. С благия си характер той печелеше съмишленици навсякъде, където се появеше. С неговата кончина целият български спорт губи един голям радетел на тениса. А, както и той казваше, тенисът е не само спорт – ТЕНИСЪТ Е НАЧИН НА ЖИВОТ !

Доктор Тодоров никога не е отказвал помощ и участие и в многобройните телевизионни предавания у нас. Огромна лична благодарност за това, което съм научил от него ! Ако можех още един път да говоря с този голям ерудит и приятел, щях да му кажа: „Скъпи Докторе, обичам те, ти направи за българския тенис толкова, колкото няколко поколения след теб едва ли ще успеят да направят ! Почивай в мир!”

Тодор Попов /тенис коментатор/




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини