"Тя, майка ми" - новият биографичен филм за семейство Малееви



15-10-2011 17:33 | Николай Драгиев

Когато се запознах с Юлия в края на 80-те в Палм Коуст й казах: "Господи, добре, че нямаш момчета. Иначе те щяха да играят в топ 10 на мъжкия тур. Думите са на Брад Гилбърт, който освен голям тенисист, е и успял треньор на няколко от големите имена в мъжкия тенис - Андре Агаси, Анди Родик и Анди Мъри.

Юлия Берберян и Гилбърт са само двама от героите на първия от серията биографични филми на журналиста Асен Григоров и компанията Publitics. Но те не са просто биографични, а филми за ценностите. За съдържанието, посоката и смисъла в живота, както Григоров ги нарича.

За последните 30 години човек има усещането, че знае всичко за Берберян и трите й успешни дъщери Мануела, Катерина и Магдалена. Победи над най-големите имена в тениса, място в топ 10 на световната ранглиста, велики мачове в Големия шлем и турнирни победи.

Но това е само спортната страна на живота, такава, каквато я имат всички успели спортисти. Тренировки, мачове, състезания, пътувания... Другото, което някои го нямат, е присъствието след края на кариерата. А и трите сестри Малееви го имат.

"Когато се връщах назад във времето си мислех кои са тези позитивни примери, които са ни карали да се движим напред и да бъдем това, което сме. Малееви са едни от тези положителни примери. За мен звездите се определят с поведението след края на кариерата и с активността си извън спорта", споделя Григоров.

Филмът "Тя, майка ми" разказва три истории, в които почти няма тенис. Или е дотолкова застъпен, доколкото Катерина помага на майка си в управлението на тенис комплекса "Малееви". Маги е може би най-видна със своите активности покрай инициативата Горичка, с която през последната година организира и  4  форума "Родителство" Храна Дом, Бизнес.

Но зрителите за първи път ще видят непознатата страна на Мануела. Нейната фондация от години помага на деца с ортопедични проблеми в България, а тя лично води специалисти от Швейцария, които в Стара Загора изработват обувки, стелки и други приспособления за деца с ортопедични проблеми. Освен това обучават и български специалисти в тази област.

"Това, което се опитахме да покажем, е как едни жени са били силни в спорта, а сега са силни в живота", споделя Григоров. За да го потвърдят пред камерата на "Уимбълдън" застават и редица популярни тенис имена като Гилбърт, Мартина Хингис, Барбара Шет.

И все пак защо именно "Тя, майка ми"? Защото Юлия Берберян присъства във филма като обединителната, водещата фигура във възпитанието и развитието на децата й. На въпроса как самите Малееви оценяват това, което ги е направило по-различно, Григоров отговаря: "Мануела казва нещо, което човек не очаква: За мен тенисът беше най-важното нещо в живота ми, докато не спрях да играя. Сега от контакта ми с тези деца разбирам, че тенисът трябва да бъде само игра и нищо повече."

Премиерата на филма бе вчера в "Арена Армеец".

Георги Филипов, "Дневник"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини