Насаме с най-успешния играч в историята



18-10-2011 01:22 | Николай Драгиев

Роджър Федерер даде пространно интервю пред френския "Екип". В него той подробно и доста откровено разкрива за своите планове. Швейцарецът е категоричен, че няма никакво намерение да се отказва, а през 2012-а година основната му цел е олимпийско злато в Лондон.

За първи път от 2002-а година не спечелихте турнир от Големия шлем. Тежи ли Ви това?
Беше тежка година за мен, но не се чувствам разочарован. Не трябва да мислиш за загубите, а да гледаш напред.

Какво значи "да гледаш напред" за играч като Вас, който е определян за най-великия за всички времена?

Значи, че сезонът не е приключил. Пропуснах турнирите в Азия, но съм готов за останалата част от годината. Все още имам цели свързани с турнира в Базел и финалния турнир в Лондон. Определено ще бъда много мотивиран да спечеля Australian Open. Сигурен съм, че ако продължа да работя здраво и съм здрав физически, мога да го сторя.

Да достигнете топ нивото на своята игра изглежда сериозно предизвикателство...
Предизвикателство? Не мисля. Предизвикателство е, когато се стремиш да постигнеш нещо за първи път. Осъществиш ли това, започваш да изпитваш удоволствие от това, че си най-добър в своята "работа", но ти все още не си се доказал. Съмненията в моите възможности винаги се увеличават след всяка загуба, дори и когато не чувствам че съм по-далеч от останалите. В тези моменти искам да докажа на себе си и на останалите, че все още мога да спечеля титла от Големия шлем. А за да го направя трябва да победя Рафа, Джокович и Мъри също, който може да победи някой от нас тримата.

Вярвате ли, че можете да триумфирате пак в Големия шлем?
Нямам избор. Когато достигнеш определено ниво, както направих аз, не можеш да си доволен, когато губиш във втори кръг всяка седмица. Не мисля за конкретни съперници, просто се опитвам да извадя на показ най-доброто от играта си, спрямо обстоятелствата.

За какви обстоятелства говорите?
На 30-годишна възраст трябва да се отнасяш към кариерата си по различен начин, отколкото на 25. И това е нормално, защото сега имам семейство. Ситуацията е по-различна от 2004-а, да кажем, когато пътувахме само двамата с Мирка. Тогава бе много по-лесно да организираме къде да отидем дадена седмица. Сега е много по-различно. Не е лесно да организираме всичко с две малки момичета, които пътуват с нас. Но аз не се оплаквам. Напротив, обичам промените. Обичам да намирам решения на проблемите, които ни поставя настоящето.

Нека погледнем Вашите рекорди - 16 титли от Големия шлем, 23 поредни полуфинали... и всичко това често бива забравяно. Ядосвате ли се?
Хората забравят. Но обикновено се говори за тези неща, например, когато някой като Джокович направи невероятни неща на корта. Медиите отварят книгите с историята на тениса и отчитат "Федерер е направил това през 2005-а". Хората забравят някои от постиженията. През лятото си говорих с Давид Налбандян в Синсинати и той ме попита колко загуби имам между 2004-а и 2006-а. Учудих се, защото не помнех отговора (Федерер печели между US Open 2004 и Индиън Уелс 2007 201 мача при 10 загуби). Тези години бяха невероятни. Спечелих 26 поредни пъти срещу играчи от топ 10 и не загубих нито един финал.

Притеснява ли Ви, че сте след Джокович и Надал в ранглистата?
И да, и не. Одобрявам ранглистата на ATP, но в същото време тя поставя играчите под голямо напрежение. Често ранглистата дава повод за дискусии в медиите. В същото време рейтингът не винаги отразява факта, че няколко играчи може да играят на еднакво ниво едновременно. Ние свикнахме да считаме, и това е неправилно, че има един лидер, а след това идват всички останали. Това не е в полза на останалите.

Краят на кариерата плаши ли Ви?
Не. Започнах да мисля кога ще се откажа още преди 4 години. След всичко, което съм постигнал, мога да спра напълно спокоен. Горд съм с моята кариера и знам, че имам още няколко години пред себе си. След това вярвам, че мога да постигна много с моята фондация и в други области. Така че краят не ме плаши. Освен това имам семейство, на което трябва да отделя специално внимание.

Какво е тенисът за Вас? Изразяване на личността? Битка между двама души като в бокса?

Той е комбинация измежду тези фактори. Аз обичам тениса тъкмо заради това, а и това е причината да бъде толкова атрактивен за зрителите. На живо усещането също е страхотно, тъй като трибуните не са чак толкова огромни и се получава много уютна атмосфера. Зрителите могат да усетят емоциите на играчите. В края, точно като в бокса, двамата винаги се поздравяват и си казват: "Това бе отличен мач, благодаря, че ме накара да играя толкова добре."

Пол Анакон определи живота Ви като Шекспирова пиеса с 5 действия: началото е с победата над Сампрас на Уимбълдън, след това първата титла от Големия шлем, статусът на жива легенда... а какво ще бъде петото действие?
Още една титла от Големия шлем. Или пък Олимпийско злато на Уимбълдън. Олимпийски медал на сингъл все още нямам, но Олимпиадата е нещо невероятно за мен.

Вижте статистиката с броя седмици, който е прекарал Федерер в топ 10:




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини