Обявяват война на крясъците в тениса



04-11-2011 14:13 | Николай Драгиев

Изкриви се спортът в последните години и това си е. На скиорите не им харесват ските. Били еди-какви си, не можело да кара с такива. Изредиха се да плюят международната федерация (ФИС) само че искат - не искат, ще карат, защото трябва да спазват правилата, колкото и да не ги одобряват.

В НБА пък изобщо спряха да играят. Баскетболистите и шефовете така и не могат да си стиснат ръцете за новия колективен трудов договор. А въпросът опре ли до пари, скоро няма да се реши. Никой не знае кога ще започнат мачовете и ще започнат ли въобще.

В тениса видяха, че другите се карат, и решиха и те да започнат. Преди време тенисистите заплашваха със стачка заради големия брой мачове на година. Скандалът обаче бързо утихна и всички млъкнаха.

И понеже сега нямаше за какво да се дърпат тенисистите се хванаха за най-безумния казус - викането на тенисистките на корта. Женската тенис асоциация WTA вече започна борба против гръмките викове на състезателките. Причината за това е растящият брой жалби на зрители срещу това явление, което немският тенисист Михаел Щих нарече "отблъскваща и отвратителна" практика. Стана ясно, че тази ситуация дразни не само тв зрителите, но и самите спортисти.

- Аз съм уверена, че някои играчи го правят нарочно - заяви действащата първа ракета в света Каролина Вожняцки. - Самите те не се държат така на тренировки, но на състезания изведнъж започват да крещят. Мисля, че е крайно време това да се пресече.

В Истанбул на събрание на елита на WTA прославената тенисистка предположи, че по такъв начин спортистките се опитват да получат нечестно преимущество. По нейните думи особено активни в това отношение са Мария Шарапова и Виктория Азаренка.

- Ако вие наистина изкрещите гръмко, то вашият противник няма да чуе удара по топката - обяснява тя принципа на измамата. - Чувайки гръмкото изцепване, вие оставяте с впечатление, че топката лети бързо и изведнъж става ясно, че тя приближава доста по-бавно. Може би тъкмо затова в напрегнати моменти те крещят, като при това се научават по-малко да нервничат.

Многобройните жалби принудиха WTA да обсъди сериозно изцепките съобщава в. Telegraph. Според шефката на организацията Стейси Аластър досега тези звуци напълно органично се вписваха в спорта, докато съвременните технологии не промениха фундаментално ситуацията. Многобройните микрофони, монтирани на кортовете, до такава степен приближиха това явление до тв зрителите, че някои от тях не сдържаха своето раздразнение и засипаха инстанциите с оплаквания.

"Мъжете също си позволяват да крещят на корта, но при жените тези крясъци звучат по особен маниер," коментира Стейси. "Аз много ценя мнението на феновете и виждам как расте броят на хората, молещи да се обърне внимание на този проблем. Така че ние ще вземем мерки и ще започнем с младите играчи," обеща Аластър.

Тя добави, че борбата може да се води и директно на корта, както беше в мача на Серина Уилямс срещу Виктория Азаренка на миналия турнир в Торонто, когато съдията на стола направи забележка на Азаренка.

Аластър разкри, че в рамките на кампанията по снижаване нивото на децибелите асоциацията ще поработи с младите спортистки, преди всичко от американската тенис академия на Ник Болетиери в САЩ. Тази знаменита школа е подготвила куп гръмко крещящи тенисистки, сред които и Мария Шарапова. Макар че, както уверява самият Болетиери, нито той, нито неговите треньори са култивирали или поощрявали някога подобно поведение.

Апаратурата на Уимбълдън регистрира крясъците на Виктория Азаренка като шум на 95 децибела с продължителност над половин секунда. Азаренка дори тръгна да се извинява, след като любители на тениса започнаха да имитират нейните стонове.

"Аз играя така от 10-годишна възраст," обясни спортистката.

Рекордът за сила на крясъка на лондонските кортове обаче принадлежи на Мария Шарапова. Неговото ниво според британските медии през 2009 г. достигна 105 децибела! - по-силен от рева на моторна резачка, но по-тих от излитането на самолет.

WTA се опита да "заглуши" Шарапова още по време на победата на младата рускиня на Уимбълдън, заплашвайки я с различни санкции. Самата Мария обясни изцепките си със своето тенис възпитание:

"Аз така си крещя от 4 г. и не мога нищо да променя в себе си." Неотдавна обаче учените обясниха, че гръмките крясъци на тенисистите всъщност не е прищявка, а естествена необходимост.

"Крясъкът подобрява силата на удара и увеличава баланса. Всички ние инстинктивно вдишваме, преди да повдигнем някаква мебел или да ударим топката, тъй като по-големият обем въздух в дробовете обезпечава стабилност, необходима за силовите действия, без риск да се получи травма на гръбначния стълб," пояснява професор Алисън Маконел от Брунелския университет.

Тя отбелязва, че силните викове са характерни най-вече за жените, тъй като горната част на тялото на жената е по-слаба по принцип, следователно са нужни допълнителни усилия за увеличаване баланса на организма чрез дихателни техники.

Росен Бабоев, "7 дни спорт"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини