Рекорд: Тенисистки от 9 страни завършиха в топ 10



13-11-2011 11:00 | Николай Драгиев

За първи път в историята на женския тенис 9 представителки на различни страни завършват годината в топ 10.

Това са Каролина Вожняцки (Дания), Петра Квитова (Чехия), Виктория Азаренка (Беларус), Мария Шарапова (Русия), Вера Звонарьова (Русия), Ли На (Китай), Саманта Стосър (Австралия), Агниешка Радванска (Полша) и Андреа Петкович (Германия).

Единствената страна, която има две състезателки е Русия, макар преди години те да бяха в пъти повече.

Прави впечатление, че за първи път от 2006-а година сред челната десетка няма нито една представителка на САЩ. Това се дължи единствено на факта, че Серина Уилямс си взе почивка след US Open.

Друг любопитен факт е, че в топ 5 за трети път в историята виждаме пет състезателки от различни страни. Това се е случвало още през 1991-а и 1992-а.

Каролина Вожняцки завърши втора година като номер 1 и така тя повтори постижението на Жюстин Енен, която бе последната състезателка с такъв рекорд.

Датчанката и Петра Квитова спечелиха най-много титли - по 6. Въпреки че успехите на Квитова бяха в по-престижни турнири, Вожняцки остана на върха със 100 точки преднина.

Квитова може да стане втората чехкиня след Мартина Навратилова оглавявала ранглистата, ако стори това през 2012-а.

Световната номер 3 Виктория Азаренка завърши като номер 3 в света и това е рекорд за нея. Тя можеше и да е втора, но не успя да победи Квитова във финала на заключителния турнир на осемте най-добри.

Мария Шарапова също има повод за радост - тя завърши четвърта и това е най-доброто й постижение от 2006-а насам.

Германският тенис също отбелязва съживяване. Андреа Петкович завърши като номер 10 и тя е първата след Щефи Граф през 1998-а с подобно постижение. Забине Лизицки приключи на 15-о място, а Юлия Гьоргес на 21-о.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини