Да, това е истинският Федерер



15-11-2011 05:43 | Николай Драгиев

Питър Бодо, ESPN

Ето ни в края на поредната година, когато предстои финалният "Мастърс" на ATP и познайте за кого говорят всички?

Не и за Новак Джокович, който изглежда съсипан след тежкия сезон.

Не е и Рафаел Надал, който си взе почивка от няколко седмици, от една страна за да се сърди и отчасти с цел да се подготви по-добре за Лондон.

Не е дори Анди Мъри, който все по-успешно прилага своя объркващ навик да играе най-добрия си тенис, когато на най-малко хора им пука.

Човекът, за който си говорим в края на поредна година, е Роджър Федерер. Той има повече животи и от Фреди Крюгер (Freddy Krueger). В момента Федерер е в такъв период от кариерата си, в който с всяко свое действие подобрява нов рекорд.

Преди няколко дни той стана седмият играч с 800 победи в професионалния тенис. В неделя, Федерер спечели "Мастърс 1000" в Париж, и стана първият в историята с финали във всички турнири от тази категория. А това постижение трудно ще бъде подобрено.

С 18 "Мастърс" титли, Федерер изостава от Надал само с една. Дори и да не изпревари испанеца, Федерер има повече подобни трофеи от Андре Агаси (17), Пийт Сампрас (11) или Джокович (10).

По принцип, успехът на Федерер в Париж би следвало да е изненада, тъй като Джокович (отказал се заради проблем в рамото) и Мъри (който изпревари Федерер в ранглистата) бяха поставени преди него в основната схема. Но никой със здрав разум не би трябвало да е изненадан от представянето на Федерер. Величието не се изпарява като утринна роса, то просто намира проявление по-малко и е по-малко предсказуемо с напредването на годините.

"Във възторг съм от начина, по който играч цялата седмица от началото до края. Не мога да бъда по-щастлив," заяви самият Федерер.

Можем да продължим да коментираме множеството постижения на Федерер, но нека не забравяме, че това е първата му титла в Париж от 9 опита. Но този "първи път" може би е най-значим за близкото бъдеще на Федерер. Това бе и една от първите му титли на 30-годишна възраст. Да, този резултат няма да бъде водещ в книгите с рекорди за него, но не можем да отпишем ефекта, който той би могъл да има върху Федерер и основните му конкуренти.

Пийт Сампрас ми каза преди време, че най-трудното нещо в дългия път по пътя към неговата последна титла от Големия шлем на 31 години (US Open 2002), е да запази вяра и да не слуша критиците, които обявяват края на кариерата му и го отписват като реален претендент.

Федерер също вече чува подобни неща по свой адрес в последните месеци. В края на краищата, той не бе печелил никакъв турнир 10 месеца и бе наистина "креативен" в начина, по който загуби в някои от турнирите от Големия шлем (загуба на Уимбълдън след 2:0 сета срещу Цонга и пропусна 2 мачбола срещу Джокович на US Open).

Твърденията, че Федерер вече не е сред най-добрите са силно преувеличени. В момента той ще отиде в Лондон в серия от 12 поредни победи, със страхотен актив като опит (той е 5-кратен шампион, включително миналия сезон) и, вероятно най-важното, с поднесеното неоспоримо доказателство, че 30 е просто число.

Никой не е в безопасност. Нито Рафа, нито Анди, нито Новак.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини