Специалните спомени на Джокович



19-11-2011 20:17 | Станко Димов

Триумфът на Уимбълдън означава толкова много за Новак Джокович, че след финалния двубой той собственоръчно взел мрежата от корта, която в момента заема видно място в дома на сърбина. Идната седмица в Лондон Ноле ще се бори за нова титла, с която да завърши един от най-силните сезони в историята на тениса.


Когато загуби от Роджър Федерер на полуфинал на заключителния „Мастърс” миналата година, едва ли и най-верните привърженици на сърбина са вярвали, че 12 месеца по-късно той ще доминира по подобен начин в света.


Преди полуфиналите на „Ролан Гарос” Джокович не беше загубил нито един двубой. По-късно във времето Ноле прибави титлите от Уимбълдън и US Open към витрината си, а в един момент от сезона показателите му бяха 66 победи и 2 загуби.


Победата, която сърбинът слага пред всички останали обаче определено е тази на Уимбълдън, където на финала нанесе поредна загуба на Рафаел Надал в сблъсъците между двамата през сезона.


„Винаги съм чувствал този турнир малко по-различен от останалите. Той просто е най-престижният, най-ценният, който можеш да спечелиш като тенисист. Това е турнир, за когото винаги съм мечтал”, сподели Джокович.


„След финала попитах домакина, дали може да си взема парче от тревата за спомен. Не ми позволи, но за сметка на това мрежата от корта и в момента заема специално място в дома ми”, признава световният №1.


Може би тежкият график си каза думата в дните след триумфа на US Open. Седмица по-късно той напусна контузен корта в двубоя за купа „Дейвис” срещу Хуан Мартин Дел Потро, след като бе измъчван от болки в гърба. Поради тази причина Джокович пропусна турнето в Азия, а когато се завърна на корта получи и травма в рамото.


„Сервирам на близо 100% от възможното през последните дни и смятам, че рамото ми се чувства добре”, коментира Джокович. „Мога да кажа, че съм възстановен и готов за нови битки”.


24-годишният сърбин ще започне турнира в Лондон с двубой срещу Томаш Бердих в понеделник. Двамата попаднаха в Група „А”, където са още Анди Мъри и Давид Ферер.
Джокович спечели трофея на заключителния турнир през 2008-ма година, когато за последно битките се водеха в Шанхай. Сега обаче той знае, че трябва да положи сериозни усилия, за да повтори успеха.


„Всеки е наясно, че този турнир е като венец на всички постижения за сезона. Всеки двубой е на изключително ниво, може би на най-високото в нашия спорт, а за да победиш трябва да покажеш 100% от качествата си”, смята сърбинът.


Надпреварата в Лондон започва в неделя с двубоите от Група „В”, като първи на корта ще излязат Роджър Федерер и Жо-Вилфред Цонга, а след тях сили ще премерят Рафаел Надал и Марди Фиш.


По материал на ESPN




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини