ВИДЕО: Федерер с голяма крачка към полуфиналите20-11-2011 18:00 | Николай Драгиев

Роджър Федерер започна защитата на титлата си от финалния ATP "Мастърс" в Лондон с успех 6:2, 2:6, 6:4 над световния номер 6 Жо-Вилфред Цонга. По този начин Федерер направи важна крачка към полуфиналите за поредна година. Ако спечели трофея в Лондон, Федерер ще стане абсолютен рекордьор с 6 отличия от този турнир.

Срещата продължи едва 87 минути и бе наблюдавана лично от Рафаел Надал. На съпругата на Роджър Федерер - Мирка компания правеше един от най-добрите френски футболисти от близкото минало Тиери Анри.

За Маестрото от Базел това е победа №60 през 2011 и 35-а на финален турнир на ATP.

Двубоят започна вихрено. Федерер проби още на старта и с втори пробив затвърди аванса си на 6:2 за само 21 минути игра. Швейцарецът сякаш привикна по-бързо към условията за игра в Лондон, а освен това Цонга му помогна като не успя да сервира особено добре, а на втори начален удар бе лесна плячка.

И точно, когато феновете на Федерер предвкусваха лесна победа за своя любимец, ситуацията се обърна в противоположна посока. Цонга проби за 2:1 във втория сет, възползвайки се от поредица лежерни отигравания на Федерер. Това бе всичко, от което Цонга имаше нужда, за да си върне увереността. Той сервира прекрасно до края на сета и на всичкото отгоре проби за втори път - 6:2. Като цяло Федерер трудно намираше отговор на агресивната игра на съперника.

Третият сет започна при любопитна статистика. До момента Цонга бе спечелил всичките три мача, когато двубоят се е стигал до решителен сет. До 4:4 ситуацията на корта бе напълно равностойна като и двамата играчи взимаха своите геймове с лекота. В този момент Федерер стигна на свой сервис до 5:4 и след това бързо получи 3 мачбола, тъй като Цонга сервира ужасно, точно когато трябваше да бъде най-внимателен. Швейцарецът реализира втория си мачбол и вече гледа към полуфиналите.

За целта Федерер най-вероятно ще има нужда от още една победа в следващите си два мача от група "В". Той предстои да срещне Рафаел Надал и Марди Фиш.

 
Коментари
Други новини