Цонга преоткрил "страстта" към тениса



25-11-2011 09:02 | Николай Драгиев

Жо-Вилфред Цонга сподели, че е много горд с представянето си и победата над Рафаел Надал на финалния "Мастърс" в Лондон. Французинът достигна до полуфиналите на турнира, където ще играе с Томаш Бердих или Давид Ферер.

"Играх изключително, макар че смятам че мога и още по-добре, особено от основната линия. Не знам дали Рафа бе на топ ниво, но той се бори точно както правят големите шампиони. Искам да си почина и да се насладя на успеха. Играх агресивно и го поставих под напрежение, така че това бе почти перфектен мач," заяви Цонга.

"Супер щастлив съм от победата и нивото си. При 5:2 допуснах пробив, защото играех агресивно и опитвах да спечеля всичко сам. Направих три двойни грешки само защото търсех атаката."

Французинът разкрива, че е променил цялостното си отношение към тениса в последно време и има нови амбиции. "Преди не бях толкова отдаден на тениса, повече се интересувах от личния си живот. В един момент всеки се чуди дали му харесва това, което се случва с него. Потърсих отговори на тези въпроси и преоткрих желанието си да играя тенис. Въпреки всичко имам много да уча още."

Цонга прави сравнения с формата си от 2008-а, когато достигна финал на Australian Open. Тогава той отчита, че е бил по-мощен, но сега е по-ефективен на корта. "Гледам кадрите и си казвам "уау". Тогава бях по-бърз, удрях по-мощно и вкарвах невероятна енергия във всички точки. Бях като луд на корта. Сега съм по-разумен и се справям по-добре с емоциите си. Ако искам да спечеля турнир от Големия шлем обаче, имам нужда от тази скорост и мощ," смята още Цонга.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини