Федерер срещу Цонга, епизод 11



27-11-2011 00:59 | Станко Димов

Жо-Вилфред Цонга ще се опита да спре победната серия на Роджър Федерер в днешния финал на турнира в Лондон. Във вторият полуфинален двубой французинът се наложи с 6:3, 7:5 над Томаш Бердих и по този начин за първи път в кариерата си записа три поредни победи над играчи от Топ 8 на мъжкия елит.


Цонга не изневери на стила си и бе агресивен през цялото време, като с изключение на няколко гейма от втория сет контролираше събитията на корта и заслужи участието си на финал.


Битката за титлата е днес от 19:30 часа, когато Цонга и Федерер ще излязат за 11-ти път един срещу друг. Швейцарецът има предимство (7:3) в двубоите до момента, като любопитното е, че цели 7 от сблъсъците им са били в рамките на сезон 2011. Букмейкърите и този път считат Федерер за абсолютен фаворит в срещата.


Безспорно най-паметният двубой между двамата бе на Уимбълдън, когато французинът надви съперника си след като изоставаше с 0:2 сета. Няколко седмици по-късно Цонга отново спечели, този път на „Мастърс 1000” турнира в Монреал.


Друг безкрайно любопитен момент съпътства финалния двубой. Фактът, че Цонга и Федерер са сред най-силно представящите се състезатели в края на сезона се доказва и от статистиката – двамата ще играят в трета поредна неделя. В първия случай те спориха за трофея в „Берси”, а във втория откриха заключителния „Мастърс” в Лондон. Победител и в двата случая излизаше швейцарецът.

 

Финалът безспорно ще бъде много специален за Роджър Федерер, който може да стане първият с 6 титли от заключителния турнир. Миналата година швейцарецът победи на финала тогавашния №1 Рафаел Надал.


„Добрата новина” за Цонга е, че единствената загуба на Федерер във финал на заключителен турнир бе нанесена от играч, който швейцарецът побеждава по-рано в груповата фаза (2005, Давид Налбандян).

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини