Рафаел Надал: Остават ми още 4-5 години в тениса



29-11-2011 19:01 | Николай Драгиев

Рафаел Надал продължава да се готви за решителния финал на Davis Cup между Испания и Аржентина в Севиля. Рафа отново заяви, че е изтощен след тежкия сезон и за пореден път призова за намаляване на календара.

Испанецът отчете, че при тази ситуация в световния тенис за него ще е трудно да играе повече от 4-5 години още. Това се дължи и на факта, че Рафа започна на професионално ниво доста преди другите - на около 16 години.

"Вярно е, казах че съм изгубил желание за игра. Но това, което бе написано, бе преувеличено. По-скоро имах предвид, че е трудно да продължаваш да си на топ ниво толкова години, седмица след седмица. Този сезон умората ме налегна още от турнира в Шанхай. Нормално е да има периоди на спадове във физическата и психическата ми форма," сподели Рафа.

"Ще играя до момента, в който моето тяло ми каже да спра. Да играя до 29-30-годишна възраст ще значи 13 години да се състезавам без почивка. Или се налага промяна или ще ми бъде трудно да продължа след това. Календарът е твърде натоварен. 95% от играчите са съгласни на промяна. Всички ние искаме по-дълги кариери. Когато спра с тениса ще играя постоянно футбол с моите приятели," разкри Рафа.

Надал за пореден път критикува решението на милиардера Йон Цириак да постави син клей на кортовете на "Мастърс 1000" в Мадрид от 2012-а. "Това е срамно. Естественият цвят е червен. Това е от историческо значение. Всичко това ще се случи за сметка на традициите," възмути се Рафа.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини