Федерер и Надал с различни визии за развитието на тениса



04-12-2011 09:00 | Николай Драгиев

Роджър Федерер смята, че има добри шансове за още един незабравим сезон през 2012-а година, която е по-специална заради Олимпиадата в Лондон. "Надали ще е по-тежко от друга олимпийска година. Не може да сме по-добре подготвени от миналия път, когато беше брутално," заяви Федерер.

Федерер, който е най-възрастният играч в топ 25, все още не е определил на 100% своя график през 2012-а, но разчита много на своя щаб. Той е доволен от работата на Пол Анакон и Северин Люти, които са негови треньори.

"Знам кога някой си върши работата добре и кога не. Само защото Новак направи един страхотен форхенд и аз пропуснах мачбол, това не е причина да не работиш с някого," смята швейцарецът.

Федерер разкрива, че е имал разговор с Рафаел Надал в Лондон, на който двамата са опитали да разговарят за промените в мъжкия тенис, които да предложат на борда на ATP.

В момента Федерер е президент на синдиката на тенисисти, а Надал е вицепрезидент.

Любопитното е, че Федерер и Надал имат различна визия по доста от спорните въпроси, които предстои да бъдат обсъждани в следващите години.

Така например Надал лобира за избирането на Рихард Крайчек за президент на ATP, докато Федерер смята че холандецът няма необходимия опит. Надал настоява за ранглиста на базата на две години, а Федерер държи на сегашния вариант, на базата на 1 година. При първата спечелените точки не се защитават на следващата година. Подобна е била системата по времето на Пийт Сампрас, когато той осъществява рекорда си от 286 седмици като №1.

"Преди той да замине за финала на Davis Cup, ние разговаряхме в Лондон. В течение съм затова какво мисли той. Важно бе да го чуя от него. Сега предстои да разговаряме отново и малко по-малко да вземем правилните решения. Искаме да дадем на борда нашата визия," смята Федерер.

И докато Надал за пореден път изяви желанието си за по-кратък сезон, за да може тенисистите да водят "нормален живот" след края на кариерите си, то Федерер отчита че в момента е "златна ера" за тениса и големи промени не са нужни.

"Това, което се случи с Новак в края на годината не е приятно. Но всички трябва да знаят, че ние сме хора преди всичко. Не можеш да спечелиш всичко. Той все пак е играчът на годината," категоричен е Фед.

Федерер обаче вярва, че при една титла от Големия шлем за него през 2011-а, той е способен да се намеси в битката за първото място в ранглистата. "Когато си в серия от 17 поредни победи, ти усещаш, че имаш шанс да спечелиш още."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини