Джулия Терзийска: Мога да пробия в женския тенис, вдигам летвата с всеки успех



07-12-2011 11:00 | Николай Драгиев

15-годишната Джулия Терзийска е сред най-успешните млади български тенисистки през 2011-а година. Тя спечели почти всички турнири за своята възраст в България и успешно представи страната на различни международни състезания. Тя се съгласи да коментира представянето през 2011-а и бъдещите си планове специално пред Tennis24.bg.

Може ли да опиташ да обобщиш сезон 2011. Спечели почти всички възможни турнири и държавни първенства за твоята възраст в България. Лично за себе си, доволна ли си или имаше цели, които не реализира?
- Ами да, доволна съм от представянето си тази година. Спечелените турнири ме накараха да вярвам в себе си повече от преди, да се чувствам все по-комфортно на корта. Въпреки това знам, че има още много да се желае и знам, че с всеки добър успех вдигам летвата за себе си и това ме прави щастлива. Може би не постигнах по-предно класиране в ITF ранглистата до 18 години, но за сметка на това изиграх повече женски турнири, което ми дава много опит.

В тази връзка, след като спечели толкова турнири, водиш убедително в ранглистата до 18-години на БФТ, какво си поставяш като цели през 2012-а? На кои турнири в чужбина ще участваш?
- За начало си поставям за цел защитаване на титлите ми и добро представяне на българския отбор на европейските първенства. Това е относно началото на годината. Иначе нямам планове за турнири в чужбина. Ще правим програмата ми след българските шампионати.

Очевидно превъзхождаш повечето си връстници в България като ниво на игра. Как оценяваш възможностите си спрямо състезателите на твоята възраст в чужбина? И като цяло на международни турнири усещаш ли голяма разлика между нас и тях?

- Разлика има определено, но не мисля, че е толкова голяма. В някои неща дори ги превъзхождаме. Нещото, което пропускаме основно, са тренировките. Хората в чужбина тренират зверски, докато при нас не е така. Също така и самочувствието им е различно. Тамошните треньори казват и на най-слабите играчи, че са най-добрите, мотивират ги и те живеят с тази мисъл. При нас е точно обратното.



Кои са най-силните страни в твоята игра? Можеш ли да кажеш, че имаш определен стил и подход към играта, който те различава от всички останали? Имаш ли любим удар или комбинация от удари?

- Най-силните ми страни са форхендът и сервисът. Определям стила си като агресивен, но се опитвам да бъда по-комплексна в играта си на корта. В днешно време трябва да се нагаждаш към опонента. За любим удар се колебая между сервис и форхенд.

Родителите са най-важни за всеки един тенисист по света. Освен семейството имаш ли достатъчно спонсори, които да ти осигуряват нужната екипировка и средства за пътувания? Каква е ролята и на БФТ?

- Имам спонсор и той е TerraCredit. Те ме подкрепят също, но тенисът е много скъп спорт и изисква повече средства, колкото по-големи ставаме. Ролята на БФТ е да ни помагат както с тренировки, така и финансово за няколко турнири. В БНТЦ се полага много труд, треньорите работят здраво, както и ние. Мисля че всички оценяваме това.



Ким Клайстерс е любимата ти тенисистка. Смяташ ли, че в женския тенис има криза, след като Ким и Енен се завърнаха след няколко години отсъствие и пак са по-добри от по-младите състезателки? На какво се дължи това според теб?

- По никакъв начин не мисля, че играта се е променила към по-лошо. Просто стиловете се изменят през годините. Аз лично много харесвам Азаренка и Квитова. Те направиха прекрасен финал на финалния турнир в Истанбул. На мен лично този тенис много ми харесва. Така виждам печелившия тенис и в бъдеще. Креативен, мощен тенис. Добре построен.

Играеш много често на двойки. Това помага ли ти в играта на сингъл? От друга страна - в индивидуален спорт като тениса кое е най-важното, за да си успешен на двойки?
- Според мен индивидуалните мачове и двойките са нещо ужасно различно. За мен формулата за добър играч на двойки е просто повече тренировки и турнири на двойки. На мен това много ми помогна. Може би и това, че обичам винаги да съм лидер. Дали помага за играта на сингъл? Да, най-вече за по-дългите разигравания и изкарването на противника от корта.



Трябва ли един тенисист да е забавен/атрактивен на корта, за да привлича на своя страна публиката или трябва да "говори" единствено с играта си на корта?

- Ами много зависи. Федерер или Надал не са забавни колкото Джокович или Сафин на корта, но те говорят и показват класа с играта си. А на публиката, според мен, най-голямо влияние оказва доброто държание и честната игра.

Какви са по-дългосрочните ти цели? Смяташ ли, че можеш да пробиеш на ниво WTA или още е рано за такава преценка?

- Според мен не е рано да се мисли затова, дори точно сега е времето. Аз съм на почти 16 години и мисля следващата година да изиграя повече женски турнири. За начало от 10 и 25 000 долара. След това ще видим. Да, смятам, че мога да пробия в женския тенис. Не е толкова трудно, колкото при мъжете. Трябва вяра, здрави тренировки и добър спонсор.

Ако можеш да се смениш за ден с един човек, кой би бил той и защо?
- Не бях се замисляла по този въпрос. Може би бих се сменила с Надал. Той е моят идол, въпреки че не е като Федерер с безупречни удари. Той работи зверски. С това нечовешко желание и хъс, той компенсира съвършенството на Федерер. И в моите очи, той е най-добрият!

Блиц въпроси
:

Рафа или Роджър?
- Рафа.
Head или Wilson? - Wilson.
Форхенд или бекхенд? - Форхенд.
Клей или хард корт? - Хард.
Nike или Adidas? - Nike.
Уимбълдън или "Ролан Гарос"? - Уимбълдън
Колко ракети си счупила досега? - Това не е за хвалба. Не са малко.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини