Борис Бекер: Сезонът бе страхотен, 2012-а ще е още по-добра



07-12-2011 10:20 | Николай Драгиев

Легендата на световния тенис Борис Бекер разкри, че обожава шаха и това е един от неговите ритуали преди да излезе на корта за най-сериозните битки в неговата кариера като мачовете с Джон МакЕнроу.

Според Бекер, Роджър Федерер би бил най-добрият играч на шах сред топ тенисистите, тъй като има най-добро стратегическо мислене.

"Едно от нещата, които много хора не знаят за мен, е моята любов към шаха. Винаги това ми е помагало и в тениса като чрез шаха съм стимулирал стратегическото си мислене," разкрива Бекер.

"Както и в тениса, стратегията е много важна в шаха. Това е ситуация един на един и е много важно да си с 1 стъпка пред твоя опонент.

"Приготвях се за моите тенис мачове, играейки шах," споделя Бекер за Eurosport.

"От днешните играчи, Роджър Федерер би бил най-добрият шахматист. Той мисли по правилния начин, винаги се стреми да бъде една стъпка пред опонентите, концентрира се върху стратегията и тактиката," анализира Бекер.

"Рафаел Надал също би бил добър. Той мисли стратегически и е много фокусиран на корта, но Федерер би бил по-добър. Преди играчи като Иван Лендъл обичаха да играят тенис, но сегашните състезатели не го правят."

Бекер прогнозира и събитията в тениса през 2012-а.

"Федерер все още е гладен за успехи, мотивиран и здрав. Той може да спечели още титли от Големия шлем и да стане номер 1 още един път през 2012-а. Сезонът на Новак Джокович бе изключителен. Нещо сякаш експлоадира в неговото съзнание и той стана много по-фокусиран и психически здрав играч. Неговото представяне драматично се подобри в последните 12 месеца. Сега той мисли много по-правилно във важните моменти.

"Анди Мъри също има качествата и таланта, но трябва да намери своя подход. Няма съмнение, че през 2011-а видяхме една от най-страхотните години за тениса, а следващата може да бъде дори по-добра," мисли още Бекер.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини