Стефан Цветков мечтае за тенис академия



18-12-2011 03:29 | Николай Драгиев

Академията на легендарния Ник Болетиери в Брейдентън (Флорида) е може би една от най-големите люпилни на световноизвестни тенисисти. От нейното създаване през 1981 г. досега са излезли звезди като Андре Агаси, Джим Къриър, Марсело Риос, сестрите Уилямс, Мартина Хингис, Мария Шарапова и още няколко дузини топсъстезатели. Академията заема площ от 790 000 кв. м и след покупката от IMG продължава да работи под пълна пара, отново под ръководството на Ник Болетиери.

Американската мечта за тенис академия е на път да се сбъдне в София. Това е най-сериозният проект, по който работи цялата Българска федерация по тенис начело с нейния председател Стефан Цветков. Мястото е ясно - националният тенис център "Карлсберг" в Борисовата градина. Този проект е едно от най-големите предизвикателства пред БФТ и за реализирането му екипът не жали време.

Желанието обаче е българската школа за разлика от американската да не е толкова комерсиализирана, а да помогне за израстването в тениса на талантливи наши деца независимо от имотното състояние на родителите.

"Важното сега е треньорите, работещи в тази национална школа, да са 110% ангажирани с децата - уверено заявява Цветков. - Нека тези треньори да обикалят страната и да намират все повече деца и да развиват техния талант. Това е предизвикателството пред мен и пред колегите от федерацията. Рано или късно искам този център да стане една академия, в която децата да учат и да тренират. Искам той дори да стане европейски тенис център, а защо не в него да идват да тренират дори деца от Азия, Близкия изток и Арабския свят."
До реализирането на този проект с историческа стойност за Цветков много неща ще минат на втори план.

"С ангажиментите ми към тенис центъра, към българската, световната и европейската федерация мога да кажа, че голяма част от времето ми е свързано с тениса, разказва Стефан Цветков. - Преди, когато бях активен състезател, а по-късно и като капитан за купа "Дейвис",  на корта изкарвах дневно по 4-5 часа.

"Сега обаче ангажиментите ми са в пъти повече. Тези комисии в световните структури на тениса, в които съм избран, искат работа, а не само присъствие."

Голяма помощ на Цветков оказва младият екип на БФТ. "С екипа сме се сработили доста добре. Аз само давам задачите и контролирам изпълнението им - нещата стават много по-лесни и не са чак толкова страшни, колкото изглеждат отстрани." “

За да върви работата без засечка, Цветков изкарва и малкото си свободни минути около корта, а когато се види с приятели, разговорите пак се въртят около любимия му спорт и как да намери по-голяма подкрепа, за да реализира идеите си.

"Въпреки целия този тенис маратон намирам време и за семейството си", твърди Цветков. Сред сериозните му победи вече като ръководител на федерацията обаче си остава осигуряването на сериозни спонсори. Нещо, което преди неговата ера е само мечта за целият български тенис.

"В началото поканих за спонсори компании, с които работех извън тениса, и успях да ги убедя да помагат. Нито една сериозна компания обаче нямаше да остане, ако не виждаше, че обогатяваме продукта, който даваме, а и се вместваме в техните стратегии. Няма как ние, от федерацията, да не сме доволни, защото в тези тежки години те ни преведоха през кризата. Успяхме благодарение и на спонсорите ни.

"Все още обаче търсим новото във взаимоотношенията си със спонсорите, с което взаимно да се подкрепяме и да успяваме в настъпилите по-трудни времена. Хубавото е, че през годините спонсорите продължават да са с нас. Сега те се радват на успехите, които постигат нашите тенисисти, и чакат с голям интерес "Хопман Къп" и олимпиадата в Лондон 2011. Виждат, че запалваме по спорта все повече малки деца", прави ретроспекция на партньорството със спонсорите Цветков. 

В началото на 2012 г. България за първи път ще участва в "Хопман Къп", неофициалното отборно световно по тенис. Този  исторически пробив на нашите звезди Григор Димитров и Цветана Пиронкова ще може да се гледа пряко по БНТ.

"Нашите позиции в световния тенис са много сериозни, което също допринесе, но основната причина за участието ни са Цвети и Григор. Те приковаха с изявите си вниманието на организаторите на турнира", заявява босът на тениса ни. Според него просто е стечение на обстоятелства, че в неговия мандат като шеф на тениса България ще дебютира за "Хопман Къп".

През 2012 г. столицата ни ще е домакин на едно от най-големите звездни състезания в тениса при жените - Турнира на шампионките. С голямата помощ на държавата.

БФТ успя да осигури на България домакинство на това престижно състезание, и то не за едно, а за цели 3 издания. "Наред със световните купи по ски в Банско това е другата топпроява в България за 2012 г. - твърди Цветков. - Това е проява, която ще ни подпомогне в много насоки, а и ще направи уникална реклама на България по целия свят. Най-голямото предизвикателство за нас ще е този проект в крайна сметка да допринесе и финансово за развитието на тенис центъра, за да постигнем заложените цели."

Пламен Вълков, "Стандарт"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини