Цветков: Реалистично е да видим двама българи в топ 2027-12-2011 11:00 | Николай Драгиев

Президентът на Българската тенис федерация Стефан Цветков изрази увереност, че успехите пред този спорт ще продължат и през 2012-а. Според него е реалистично да се надяваме на медал от Олимпиадата в Лондон, а защо не и на двама състезатели в топ 20 на света.

"Мисля, че и Цветана Пиронкова, и Григор Димитров имат качествата да са в топ 20. Може би следващата година, може би по-нататък. За разлика от други държави с по-големи федерации, които имат по един състезател в топ 100, ние сме с късмет," заявява Цветков в интервю за в. "24 часа".

Според Цветков израстване са демонстрирали още Диа Евтимова, Елица Костова, Изабелла Шиникова, а и Димитър Кутровски, който обаче нямал "оръжия" за място в топ 50 и е по-реалистично да мисли за топ 100.

"За Григор - поне с 30-40 места по-нагоре в ранглистата, за Цветана - топ 30 и медал от олимпиадата, което ще означава силно представяне през сезона," очаква още Цветков от най-добрите ни състезатели.

Цветков вярва, че интересът към турнира на шампионките в София през 2012-а ще бъде голям, а билетите ще бъдат пуснати скоро.

"От 1 януари на всеки турнир от веригата на WTA ще има надпис „Пътят към София", а на нашия сайт непрекъснато ще даваме информация кои са възможните участнички. Но всичко ще е ясно няколко седмици преди самия турнир.

"Но най-важното е Цветана да е в добра форма, защото тя е любимката на българската публика независимо кои други известни тенисистки ще дойдат," надява се Цветков.

Шефът на тениса признава, че помощ за получаването на място в турнира "Хопман къп" сме имали от различни места. Такава са оказали бившият треньор на Гришо Питър МакНамара, който е австралиец, мениджърската агенция "Октагон" и разбира се силните игри на нашите тенисисти в последните години.

Цветков разчита много и на развитието на масовия, любителски тенис в България, който в последно време е в подем.

"Но за мен броят на кортовете, балоните за тенис през зимата и дори любителските турнири са показател за интереса към този спорт. Ние
професионалните турнири до аматьорските, но да разчитаме на екипа без разход на административен и финансов ресурс. Търсим подходящите решения.

"За любителската верига например. Знаем, че тези хора са нашето лоби, основата на тениса като социално явление, и създадохме националната лига, a KAI е партньорът ни. От 2012 г. нещата ще се случват по различен, още по-добър начин," заявява Цветков.
Коментари
Турнир: Moselle Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мец, Франция
Настилка: Зала
Награден фонд: €586,140

Official Website | Livescore
Турнир: St. Petersburg Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Санкт Петербург
Настилка: Твърда
Награден фонд: $1,248,665

Official Website | Livescore
Други новини