Огнян Илиев: Григор и Цвети са подобрили значително играта си



05-01-2012 07:55 | Николай Драгиев

Капитанът на България за Купа "Дейвис" Огнян Илиев изрази задоволството си от впечатляващите прояви на Григор Димитров и Цветана Пиронкова по време на отборния турнир "Хопман къп".

Българският тим се представи на високо ниво срещу фаворита в турнира - отборът на Чехия, а във втория си двубой надигра Дания начело със световната номер 1 Каролина Вожняцки.

Илиев, който е водил мачове на клубно и национално ниво и на Григор Димитров, и на Цветана Пиронкова, е убеден че двамата са подобрили много компоненти в играта си през подготовката. Освен това той смята, че двамата са изключително мотивирани да представят България по най-добрия начин.

Вижте какво коментира Илиев специално за Тенис24.

- Г-н Илиев, как оценявате представянето на Григор Димитров и Цвети Пиронкова в Хопман къп до момента?
- Смятам, че те са отлична спортна форма. Вижда се и го показват. Желанието им за победи е огромно, а както се вижда и ги постигат. Те не просто играят срещу много силни противници, а в повечето време ги надиграват. Цвети се представи много силно срещу Вожняцки. Гришо направи уникален мач срещу Бердих и малко не му стигна до го победи.

- Изглежда двамата са пределно мотивирани да представят достойно България...
- По изражението на лицата им личи колко желаят победата. Това не може да се скрие. Радостта по лицата им е неподправена. Те доказват пред целия български народ, че искат да представят страната ни по най-добрия начин. Горди сме, че имаме такива спортисти. Даже като слушах химна по време на мача на Пиронкова, видях сълзи в нейните очи. Това са най-хубавите моменти за всеки един спортист. Стискам им палци. Те достойно изпълниха участието си, каквото и да стане занапред. Показаха че се на световно ниво.

- Какви промени виждате в действията на Григор Димитров в сравнение с миналия сезон? Изглежда укрепнал физически и с огромно желание за игра.
- Лично аз го виждам много по-уверен, много по-силен. Увеличил е силата на всички удари. Личи си намесата на баща му при проблемите, които имаше в средата на миналия сезон. Гриша имаше проблеми с бекхенда. Сега вече показва един уверен бекхенд. Безпроблемно го изпълнява по правата, което е неговият специалитет. Смятам, че е в много добра форма. Баща му е там и това е изключително важно за него. Той го осъзнава. Когато един тенисист е във форма, играта му се получава по-лесно.

- Пиронкова също демонстрира още по-добра игра. Особено виден е прогресът й при изпълнение на форхенд, поне на пръв поглед.
- Цвети много е подобрила и сервиса, и бекхенда, и форхенда. Това всички го виждат. За малко изпусна победа срещу Вожняцки. Мисля че в първия сет при 5:4 почна с двойна грешка и това беше фатално. В тези мачове 1 точка може да реши всичко. Много е стабилна и демонстрира висока средна сила от форхенд. Големите ремонти, както ние го наричаме, се получават точно в периода между два сезона. Имаш 2 месеца да се събереш, до помислиш, да подобриш някои от нещата. Тогава е моментът. Когато влезеш в състезателния цикъл, ти не можеш да правиш големи промени. Много добър форхенд наистина, самата тя е уверена в това, което прави. Ако продължава така, очаквам много силни игри от нея през годината.
Като цяло и двамата много ги зарежда българската публика. Виждате как се радват, прегръщат и се хвърлят за всяка точка. Те оценяват високо подкрепата, която получават в България.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини