След зрелище: Надал си гарантира сблъсък с Федерер (видео)



24-01-2012 15:01 | Станко Димов

Мечтаният полуфинал е факт! Рафаел Надал ще спори с големия си съперник на корта Роджър Федерер за място в неделния финал на Australian Open. Суперсблъсъкът стана факт, след като испанецът спечели двубоя си с Томаш Бердих (Чехия, №7). Рафа се наложи с 6:7 (6), 7:6 (6), 6:4, 6:3 след повече от 4 часа игра и за първи път от 2009-та година насам влезе в голямата четворка в Мелбърн.

Двубоят днес бе изключително оспорван, като Бердих дори имаше точка за 2:0 сета, но сгреши по елементарен начин едно воле в близост до мрежата. В последствие това се оказа фатално за чеха. Иначе срещата освен с драматизъм бе изпълнена и с поредица от спорни съдийски обсъждания, които на моменти изкараха от равновесие иначе спокойния Надал.

"Чувствам се уморен, но като цяло съм позитивно настроен. Това бе три часа интензивна битка. В първите два сета почти не ми остави шансове. Много съм доволен от начина, по който завърших мача във физическо отношение," коментира Рафа.

След много равностойна игра логично първият сет се реши в тайбрек, където напрежението в последствие ескалира. Първи до сетбол стигна Бердих, който при 6:5 точки изстреля истински снаряд от форхенд. Надал се поколеба дали да поиска намеса на „ястребово око” при очевидния аут. Това забавяне на Рафа му коства първия сет, тъй като съдията Карлос Бернардес правилно не му позволи да оспорва чрез електрониката.

Иначе целият двубой бе изпъстрен с грешни решения на съдиите по линиите и в повечето случаи във вреда на Надал.

Първият пробив в двубоя дойде в началото на втория сет и бе на сметката на Надал, като с него испанецът поведе с 3:1. По всичко личеше, че световният №2 ще затвори лесно сета, но в последния момент, при 5:3, допусна пробив. В последствие се стигна до тайбрек, където картината се повтори – 6:5 и сетбол за Бердих.

В този момент чехът получи сравнително лесна топка и спокойно можеше да поведе с 2:0 сета, но сбърка едно воле на мрежата. В последствие Рафа се мобилизира и измъкна сета.

Третата част започна страхотно за Бердих, който с пробив поведе с 2:0. Надал обаче отговори светкавично. Той върна пробива бързо, а след това методично наложи волята си за 6:4 в своя полза.

Тук някъде и физическите сили на световния №7 приключиха. В оказалия се последен четвърти сет, Рафа проби още в първия гейм, след не допусна изненади и приключи двубоя със стил.

В полуфиналите Надал ще се изправи срещу Федерер. Това ще бъде техен 27-ми сблъсък, като Рафа води със 17:9 победи. Двамата са играли само веднъж в Мелбърн, на финала през 2009-та година, когато след страхотна драма титлата взима Надал.

От своя страна Федерер не е печелил срещу Надал в турнир от Големия шлем от 2007-а година. Само в турнирите от Големия шлем Надал води на големия си съперник със 7:2 победи.

Мачът ще бъде в четвъртък от 10,30 часа българско време.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини