Голямата четворка се събра и в Мелбърн (видео)



25-01-2012 13:27 | Станко Димов

Най-доброто от Australian Open тепърва предстои. Шампионът Новак Джокович надви Давид Ферер и запълни голямата четворка за полуфиналите в Мелбърн. Контузен или не, сърбинът се наложи с 6:4, 7:6 (4), 6:1 и си гарантира мястото в следващата фаза.

По този начин Джокович подсигури участието си на 7-ми пореден полуфинал в турнирите от Големия шлем, където ще се изправи срещу Анди Мъри в повторение на миналогодишния финал.

„Много уморителен двубой, само първите 3 гейма бяха 20-30 минути, както да кажа повече. Знаех, че ще бъде дълга нощ. Имах късмет да взема втория сет, от там нататък взех психологическо предимство. Не бях особено свеж във втория сет и като цяло в мача, това беше очевидно”, коментира Джокович.

Джокович проведе тактически перфектно първия сет, осигурявайки си решителен пробив, който успя да съхрани до края. Ключов за изхода на двубоя се оказа вторият сет. В него сърбинът поведе с 2:0, но след това допусна обрат до 2:3 гейма.

Не това обаче бе най-лошото за сърбина, който в този момент едвам ходеше по корта. С поведението си Ноле демонстрира, че изпитва болка както в кръста, така и в бедрото. В същото време от другата страна на корта Давид Ферер показа неизчерпаема физическа енергия и готовност за борба.

В този момент испанецът изглеждаше в полпозишън. В самия край настъпи и драмата. Джокович проби за 6:5 и сервираше за 2:0 сета, но допусна пробив в последния възможен момент и осигури тайбрек. В допълнителния гейм Ферер имаше аванс 4:2 точки, но сякаш в един момент Джокович забрави за болката и наниза 5 поредни точки – 2:0 сета за сърбина.

Някъде тук си замина и интригата. В началото на третата част шампионът от миналата година поведе бързо с 3:0, след което довърши своя съперник.

Така за 3-ти път в последните 4 турнира от Големия шлем за полуфиналите се класира карето Джокович-Мъри-Надал-Федерер. Изключение направи само Уимбълдън миналата година, когато хегемонията на Топ 4 бе нарушена от Жо-Вилфред Цонга.

Предишната подобна "голяма четворка" е включвала Джон МакЕнроу, Джими Конърс, Иван Лендъл и Матс Виландер.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини