Просто Федерер срещу Надал - глава №27 от „Ел Класико”



25-01-2012 16:15 | Станко Димов

Надал срещу Федерер. Глава №27 от „Ел Класико”. Заглавието на „Марка” може би най-точно илюстрира полуфиналния сблъсък между Рафа и Роджър, които заради драматичните си битки през годините напълно заслужиха определението за „Ел Класико” в тениса.

„Радвам се, че ще играя с Рафа. Тук (в Мелбърн) направихме страхотен финал преди няколко години. Ще ми бъде интересно отново да изляза срещу него”, коментира рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер.

Всъщност, въпреки всичките 27 сблъсъка, този в Мелбърн от 2009-та е единственият между двамата на Australian Open. Залогът тогава бе трофеят, а след повече от 4 часа битка победоносно ръце вдигна Рафаел Надал.

„Никога няма да забравя този мач”, сподели от своя страна Матадора. „На полуфиналите бях играл 5 часа срещу Вердаско, не мислех, че ще имам сили за още един такъв двубой. Когато излязох на корта срещу Федерер забравих за умората. Получи се невероятен двубой, един от най-добрите в кариерата ми”, коментира Рафа.

Кой какво трябва да направи, за да има предимство? Според анализаторите от сайта Tennis.com ключът към успеха на Федерер се държи в неговия ретур. „Той (ретурът) определено няма ефективността на сервиса му, но ако успее с него да прати Надал далеч от основната линия ще има сериозен шанс за успех”, смятат от сайта.

За никого не е тайна и любимият на Рафа форхенд, който изпълнен с много топспин от години насам тормози бекхенда с една ръка на Федерер. Това също е проблем, с който швейцарецът ще трябва да се справи.

От своя Надал трябва да се надява началният му удар да функционира, за да тормози още с него швейцареца. Според Tennis.com голям коз на испанеца могат да бъдат дългите разигравания, с които той „да уморява” съперника си.

Може би най-голямото оръжие на Рафа обаче се крие не в ракетата, а в главата му. Ако Надал излезе достатъчно уверен на корта (нещо, което липсваше в двубоите с Джокович миналата година), то успехът се доближава сериозно до него.

Какво точно ще се случи, предстои да разберем.

Любопитни факти преди двубоя:

- Това ще бъде 27-ми сблъсък между Федерер и Надал, Рафа води със 17:9 победи. На твърди кортове Федерер води с 5:4.
- 14 от последните 15 двубоя между двамата бяха спечелени от този, който вземе първия сет
- На твърди кортове Федерер води с 5:4 победи
- Федерер и Надал се срещат за 10-ти път в турнир от Големия шлем. Само един от тези двубои не е бил финал – „Ролан Гарос” 2005 (полуфинал), победител е Рафаел Надал.
- В турнирите от Големия шлем Надал води на Федерер със 7:2 победи
- Последният път, когато Федерер победи Надал в турнир от Шлема, бе през 2007-а.
- Надал е спечелил последните 4 двубоя с Федерер в турнирите от Големия шлем

Голямото шоу започва в четвъртък сутринта не преди 10:30 часа българско време.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини