ВИДЕО: Джокович оцеля в колосалната битка с Анди Мъри



27-01-2012 15:37 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Новак Джокович постигна поредната си изключителна победа и достигна втори пореден финал на Australian Open и общо трети в кариерата си. Той надигра Анди Мъри с 6:3, 3:6, 6:7(4), 6:1, 7:5. Така в неделния финал Ноле ще спори за пореден път с Рафаел Надал в битка №30 между тях.

За да стигне до мечтания финал, в който може да защити титлата си от 2011-а, Джокович имаше нужда от 4 часа и 50 минути битка с шотландеца. За втори пореден мач езикът на тялото на Джокович изправи косите на неговите фенове в първите три сета, в които той изглеждаше физически изтощен. Оттам нататък той демонстрира класата си.

"Трудно е да опиша какво чувствам. Анди заслужава поздравление за невероятния мач, който направи. Срещу Надал ще бъде голяма чест да играя. С него сме приятели извън корта. Очевидно и тази среща ще бъде много физическа," заяви Джокович.

В битката на най-добрите в неделя Джокович влиза с 6 поредни победи срещу Надал, но все пак изостава с 13:16 в досегашните им срещи. Това ще бъде трети пореден финал между световните номер 1 и 2 в турнирите от Големия Шлем.

До момента Джокович има 4 титли от Големия шлем, а Надал 10. Сърбинът е най-неудобният съперник на Надал в исторически план, тъй като никой друг не е побеждавал испанеца повече от 9 пъти (Федерер - 9, Давиденко - 6).

Сблъсъкът между Мъри и Джокович безспорно бе най-добрият на турнира до момента и като качество, и като драма. В края сърбинът се оказа по-устойчив физически и заслужено постигна седма победа над Мъри.

СНИМКИ ОТ МАЧА!

Двамата започнаха двубоя с множество пробиви. В края на мача бройката на пробиванията стигна 18. Все пак Джокович бе по-добър и затвори първата част с 6:3. Той успя да пробие и в началото на втория сет, но оттам нататък за около 2 часа на корта Мъри бе по-добрият играч.

Мъри игра изключително агресивно и доминираше като навлизаше в корта. Той обърна втория сет до 6:3 в своя полза. В същото време Джокович изглеждаше изтощен, езикът на тялото му отново сякаш подсказваше, че има някакъв проблем. Това обаче не личеше в резултата и мачът бе напълно равностоен.

Стигна се до тайбрек в третия сет, в който Мъри бе перфектен и спечели със 7:4. Изтощеният наглед Джокович се преобрази след почивката и за 25 минути разгроми Мъри с 6:1, за да вкара мача в 5-и сет. Особено важно е да се отбележи, че Джокович иззе ролята на Мъри и той стана доминиращият играч на корта, който търси печеливши удари.

Той продължи да доминира и взе аванс от 5:3 в решителната част. Сервирайки за мача той бе пробит на нула. Нещо повече при 5:5 Мъри пропусна 3 точки за пробив и това бе последният му бляскав момент в срещата. Джокович по чудо се измъкна и след това реализира първия си мачбол при сервис на шотландеца - 7:5.

Финалът в неделя е от 10,30 часа българско време.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини