Азаренка срещу Шарапова – два различни погледа към финала



27-01-2012 12:58 | Станко Димов

След 25 участия в турнири от Големия шлем, Виктория Азаренка най-после достигна до първия си финал. Нейна съперничка в спора за трофея на Australian Open ще бъде Мария Шарапова, която със своите 5 финала и 3 титли има доста повече опит в турнирите от Шлема.

„Това няма значение за мен. През последната година работех здраво, за да бъда тук (на финал). Не виждам причина да се при притеснявам”, коментира Азаренка в навечерието на ключовия сблъсък.

Любопитното е, че спорът за трофея в Мелбърн ще бъде и директен спор за първото място в ранглистата. Азаренка открито призна, че това е една от главните й цели.

„Определено искам да бъда №1 и това е нещо, към което се стремя”, коментира Вика.

Азаренка и Шарапова са познати в световния тенис и като двете „най-музикални” състезателки, които огласят корта с виковете си след всеки един удар.

Когато двете се изправиха на финала в Маями миналата година Азаренка сподели, че според нея виковете на Шарапова са по-звучни. Иначе след 6 мача Вика и Маша имат по 3 победи, но миналата година Азаренка спечели два пъти на финал срещу рускинята – в Станфорд и Маями, при това без да загуби сет.

Въпреки това родената в Беларус състезателка смята, че победите й над Маша във въпросните финали още повече ще мотивират рускинята да търси реванш.

„Този мач ще бъде много различен. Винаги е трудно, когато се изправиш срещу някого, когото си победил, защото той има допълнителна мотивация да вземе реванш”.

Ако Азаренка победи на финала в събота, тя ще стане третата състезателка, която оглавява ранглистата на WTA непосредствено след триумф в Големия шлем. Мартина Навратилова го направи през 1978, след като спечели Уимбълдън. През 2008-ма упражнението повтори и Ана Иванович след триумфа и на „Ролан Гарос”.

Победата за Мария Шарапова пък ще я изкачи на върха на ранглистата за четвърти път. Като цяло тя е била №1 в продължение на 17 седмици (общо).

За разлика от Азаренка, рускинята категорично отхвърля да излезе във финала с мисъл за първото място. „След като съм била там, това не е дразнител за мен. Голямата ми цел, не само сега а и през цялата ми кариера, са били титлите от Големия шлем”, разкри Шарапова.

Изминаха 4 години, откакто за последно рускинята взе титла от Големия шлем (бел.ред. Australian Open 2008). Преди триумфа в Мелбърн, Шарапова спечели Уимбълдън преди вече 8 години и US Open през 2006.

„Да се върна на финал в Големия шлем означава толкова много за мен. Хубаво е, че се получи, особено тук, където през последните години се представях слабо”, сподели Шарапова.

Рускинята е от достатъчно дълго време в тениса и отлично познава моментите на върхове и падения, които неизбежно съпровождат кариерата на даден играч. След като спечели Australian Open през 2008-ма, тя претърпя операция на рамото, която я извади от игра за 9 месеца.

На Маша обаче и отне много повече след това, за да се върне на познатото си ниво. Възходът и започна през лятото на миналата година, когато игра полуфинал на „Ролан Гарос” и финал на Уимбълдън, където пък бе победена от Петра Квитова.

„Още когато се подложих на операцията ясно разбирах, че може никога повече да не се върна на корта. Знаех за няколко подобни примера и това ме стряскаше. Знаех също, че ще трябва да полагам нечовешки усилия, за да бъда в голямата игра отново и точно това направих”, коментира Шарапова.

С победата си над Клайстерс в полуфиналите, Азаренка увеличи серията си на 11 поредни успеха. Преди битките в Мелбърн, Вика спечели подгряващия турнир в Сидни.

„Тя наистина е много, много силна и определено не записах успешни резултати в последните пъти, когато играхме една срещу друга”, коментира Шарапова.

„Наистина искам това да се промени. Мисля, че във финала от голямо значение ще бъде тактическата ни подготовка. Освен, че е агресивна, Азаренка има изключителна защита и те кара да правиш още един и още един и още един удар”.

От своя страна Азаренка коментира: „Аз знам играта на Мария, тя познава моята. Имаме доста сходства и ще бъде напрегнато и равностойно на корта”.

Финалът при жените е в събота от 10,30 часа българско време.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини