Променя ли стила си Рафаел Надал? (видео)



28-01-2012 21:20 | Николай Драгиев

Променя ли Рафаел Надал стила в желанието си да вземе превес в двубоите си с Новак Джокович? Самият той изрази желание да търси повече печеливши удари, да е по-агресивен, навлизайки в корта и освен това да прибави сила особено към втория си начален удар.

През 2011-а испанецът стана жертва на фантастичните ретури на Джокович, който печелеше огромен брой от точките след слабия втори сервис на Надал. Освен това той не успяваше да пласира топката достатъчно дълбоко в корта, стоейки на 2-3 метра зад основната линия. Поел веднъж инициативата, Джокович не му даваше големи шансове дори и в дългите разигравания.

Неуспехите на Надал се дължаха и на това, че не можеше да генерира достатъчно сила в ударите си. Или поне не достатъчно срещу Джокович, който е известен като играча, който най-бързо може да направи прехода от защита в нападение.

Какво е нужно да направи Надал?

Задължително изглежда това да може да пласира повече първи сервис, за да не бъде уязвим при втори. Той направи това успешно срещу Роджър Федерер като пласираше над 70% от началния си удар. Освен това Надал добави малко тежест към ракетата си именно с цел да добави известна мощ в ударите.

Освен това Надал не може да използва толкова често любимия си тактически план - да търси бекхенда на съперника, тъй като в момента сърбинът демонстрира може би най-добри възможности при този удар. В кариерата си Рафа играе средно в 69% от разиграванията на бекхенда на опонента.

Досега Джокович е единственият състезател, който в поредица от случаи съумява да се справи с отскачащите високо, заради топспина на Надал, удари. Той прави това като успява да вземе топката изключително рано.

В изследване посредством системата "Ястребово око" на Australian Open обаче, е отчетено че Надал, все още, продължава да играе далеч от основната линия. Също така той продължава да посреща доста назад в корта и сервисите на своите опоненти. Така например срещу Федерер той е бил на около 2-3 метра от основната линия при сервис на швейцареца, което е близо до позицията му при игра на клей.

Заключението на експертите на Eurosport е, че Надал трябва да промени това и да опита да поема малко повече рискове в играта си, ако иска да победи Джокович в неделния финал. Надал от своя страна коментира, че вероятно ще му трябват "още няколко месеца или турнира", за да успее да приложи всичко това в играта си.

ВИЖТЕ ВИДЕО-АНАЛИЗА НА EUROSPORT!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини